Sociale circulariteit: voedsel delen tot de laatste kruimel

BuurtBuik is een sociaal project dat CO2 bespaart door verspilling van voedsel te voorkomen.

Overvloedig eten

Bewoners en vrijwilligers zetten zich in voor een duurzamere en socialere buurt. Gezamenlijk gaan ze op elektrische bakfietsen langs bij horeca en supermarkten en groenteboeren, waar ze overvloedig eten redden dat anders niet verkocht wordt. Van deze ingrediƫnten bereiden ze samen een voedzame, gezonde driegangenmaaltijd. Elke keer een creatieve uitdaging: je weet immers nooit wat de opbrengst van de dag zal zijn.

2 mannen bij kar met voedsel van BuurtBuik. Foto Buurtbuik

Gratis maaltijd

Wekelijks kunnen buurtbewoners aanschuiven voor een gratis maaltijd. De avond is dus ook toegankelijk voor Amsterdammers met een kleine portemonnee. Naast lekker eten draait het vooral om gezelligheid en verbinding. BuurtBuik voorkomt verspilling en dient tegelijkertijd een sociaal doel: samen koken en eten met de mensen uit de buurt.

De afgelopen jaren heeft BuurtBuik al 110.000 kilo eten gered. Elke week schuiven gemiddeld 50 mensen aan op 8 verschillende locaties in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Zo zorgen ze er samen voor dat niets verloren gaat. Samen voor elkaar, solidair met de buurt.

Benieuwd hoe jij circulair kunt leven?

Als Amsterdammer heb je allerlei mogelijkheden om duurzaam om te gaan met je voedsel, je kleding en je spullen. De Duurzame Wegwijzer helpt jou op weg.

Check de Duurzame Wegwijzer