Sociale huurwoningen dragen blauwgroene daken: RESILIO
Bewoners van de Derde Oosterparkstraat 39-67 wonen onder een blauwgroen RESILIO-dak. Ze behoren tot de eerste Amsterdammers met een dak dat reageert op weersvoorspellingen.
Op RESILIO-daken groeien planten. Onder die planten vangt het dak regenwater op en houdt een slimme klep het water vast. Hoeveel water de slimme klep op het dak vasthoudt, ligt aan de weersvoorspelling. Meer bij droogte, minder bij neerslag.
Het water en de planten koelen de daken en de omgeving. Woningen die grenzen aan het slimme blauwgroene dak, kunnen tot vier graden koeler zijn.
En door het vastgehouden water groeien de planten beter en blijven ze langer groen. Wat weer goed is voor de biodiversiteit, de insecten en de vogels.
Van onderzoekslab tot sociale huurwoning
Met het RESILIO-project wordt 10.000 m2 aan slimme blauwgroene daken aangelegd in Amsterdam. Dit staat gelijk aan twee voetbalvelden.
Het eerste RESILIO-dak ligt op het Benno Premselahuis aan de Wibautstraat. Op dit gebouw van de Hogeschool van Amsterdam onderzoekt MetroPolder Company samen met studenten de effecten en opbrengsten van het dak. Het innovatielab opende in de zomer van 2020. Bekijk de video van RESILIO over de opening.
De bewoners van de sociale huurwoningen in de Derde Oosterparkstraat wonen onder het tweede RESILIO-dak.
Initiatiefnemers en geldschieters
Het project is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, MetroPolder Company, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, de Alliantie en De Key. En het wordt mede gefinancierd uit het ERDF fonds van de Europese Unie via het Urban Innovative Actions programma.
Betekenis RESILIO
Vraag je je nou af: waar staat RESILIO eigenlijk voor? RESILIO staat voor ‘Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate-adapative rOoftops’.