Stadsboerderij Osdorp | Van Afval naar Oogst

We willen met z’n allen steeds minder verspillen. Door producten te recyclen en hergebruiken werken wij aan een circulaire stad. Juist ons afval is hierbij ook van belang. Het is een belangrijke bron voor nieuwe grondstoffen. Je groente- en fruitresten zijn namelijk heel bruikbaar voor nieuwe oogst. Je kunt in Amsterdam al op zes locaties je gf-afval inleveren bij een Afval naar Oogst locatie. Stadsboerderij Osdorp is hier een voorbeeld van.

Circulaire voedselkringloop

Bewoners uit Osdorp worden gestimuleerd om hun gf-afval naar de stadsboerderij te brengen. Hier maken ze van gf-afval nieuwe compost. Deze compost gaat terug het land op. Het is een rijke voedingsbron voor groenten die worden geproduceerd. Met de nieuwe oogst wordt er gekookt in hun buurtkeuken. Bewoners kunnen hier iedere woensdag aanschuiven om mee te eten. Zo ontstaat er meer verbondenheid tussen bewoners onderling. Maar ook tussen de stad en de natuur. Eten is hier lokaal, sociaal en duurzaam. Alles en iedereen komt samen. Zo hebben we steeds minder afval en gebruiken we onze grondstoffen optimaal. Buurtbewoners zijn hier een onderdeel van de voedselkringloop.

Stadsboerderij Osdorp Gemeente Amsterdam

Afvalcontainertjes

Bewoners kunnen hun gf-afval in speciale afvalcontainertjes langsbrengen. Dit wordt in een composttrommel gegooid. Vervolgens maken de verwerkers van het gf-afval, de zogenoemde ‘compostino’s’ de compost. Dit proces duurt een aantal maanden. Zodra de compost is verwerkt komt deze terug in de moestuin.

Stadsboerderij Osdorp Gemeente Amsterdam

De betekenis van afval

Bij de stadsboerderij gaat het om meer dan alleen het brengen en verwerken van gf-afval.

‘’We willen het bewustzijn over ons afval vergroten, hoe we dat kunnen terugdringen én zinvol gebruiken’’, aldus Martin, stadsboer bij de Afval naar Oogst locatie.

Stadsboerderij Osdorp bestaat nu een half jaar en bewoners zijn positief. De start is gemaakt. Het blijft een uitdaging om het scheiden van gf-afval in een dagelijkse routine te brengen en om mensen te inspireren.

Stadsboerderij Osdorp Gemeente Amsterdam

Hoe kan jij dit doen?

Bekijk welke mogelijke subsidies de gemeente aanbiedt
Vraag subsidie aan