Stadslandbouw meets gezond eten en duurzame proeftuin - Moestuinschool Amsterdam

In Amsterdam Noord, net boven de Sixhaven, ligt een tijdelijke tuin. Hier kweken wij soepgroenten en kruiden voor buurtsoep. Hoe lokaal en duurzaam wil je het hebben!

Je favoriete soeprecept

Uitgangspunt zijn de favoriete soeprecepten van mensen uit de buurt. In de buurten rondom Buurthaven wonen mensen uit allerlei windstreken en van allerlei pluimage. Daardoor hebben we een interessante mix van soeprecepten kunnen ophalen.

Proeftuin

De soeptuin is óók een proeftuin. We startten in 2019 met kijken of we het onmogelijke toch mogelijk konden maken: op schrale bouwgrond in één jaar tijd een tuin inrichten en voor heel veel mensen soepgroente opkweken. Dat lukte. In 2020 teelden we bovenop de metrobuis fantastische groenten en kruiden. Het zou voor één jaar zijn, maar we mogen in in 2021 nog een jaar op hetzelfde terrein aan de slag. Er is ook een kans dat we in 2022 op dezelfde plek doorgaan.

Tijdelijk

De gemeente heeft een steentje (of eigenlijk: grondje) bijgedragen door de grond, de hekjes, het water en de kruiwagens beschikbaar te stellen. We zijn onderdeel van een groter tijdelijk geheel: de Buurthaven, op hetzelfde terrein.

Wil jij ook aan de slag met het vergroenen van jouw buurt?

Een groene buurt levert niet alleen meer woonplezier op, het helpt ook de biodiversiteit en maakt de buurt regenbestendig. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer