Stalen woonschip uit 1929 van het gas af

De oude Duitse stalen rondvaartboot van Ingeborg en Renze aan de Levantkade had rondom ramen met enkel glas en een energieverbruik van 4000 kuub gas per jaar. Kun je zo'n oud schip van het gas af krijgen?

Isolatie

Eerst hebben de bewoners hun schip geïsoleerd. Omdat de buizen van de vloerverwarming te ver uit elkaar liggen, zijn extra convectorradiatoren met kleine ventilatoren aangebracht om de warmte beter te verspreiden.

Zonnepanelen op het dak van het stalen woonschip van Ingeborg en Renze

Warmtepomppanelen

Vervolgens zetten Ingeborg en Renze de CV een winter lang op 45 graden. Hiermee konden ze testen of de woning voldoende geïsoleerd was om de gasketel te vervangen door een warmtepomp. En dat bleek het geval!

Gekozen werd voor warmtepomppanelen die warmte uit de lucht halen zonder het geluid van een ventilator. Op het dak kwamen zonnepanelen om elektriciteit op te wekken. Pas bij een buitentemperatuur van min 7 graden schakelt de warmtepomp over op elektrische verwarming.

Ingeborg en Renze zijn tevreden over hun aardgasvrije schip. ‘En als het bij ons kan, kan het bij iedereen’, zeggen ze.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl