Stap voor stap van het aardgas af

Het hoeft niet allemaal in een keer. Hans heeft in een paar jaar tijd zijn huis stap voor stap aardgasvrij gemaakt en heeft hier geen moment spijt van gehad. Het heeft hem alleen maar een mooier huis en een fijnere leefomgeving opgeleverd.

Waarom aardgasvrij

“Daar zijn 2 redenen voor. We wonen hier al een tijdje, zo’n 24 jaar, en hebben 20 jaar geleden besloten dat we het huis wilden moderniseren. Ook weten we dat het niet goed gaat met het klimaat. Ik denk dat we allemaal een kleine bedrage kunnen leveren om het te verbeteren. Daarom hebben we gekeken hoe we het huis zo duurzaam mogelijk konden verbouwen. Daar was het aardgasvrij maken van het huis ook onderdeel van.”

Stap voor stap

“Het is een proces van 3-4 jaar geweest. We hebben het heel bewust stap voor stap gedaan. Zo konden we rustig over de verschillende stappen nadenken en bleef het overzichtelijk. Ik ben begonnen met informatie zoeken op internet om te kijken waar je goed advies kunt krijgen. Ook ben ik rond gaan vragen om zo via-via in contact te komen met mensen die al van het aardgas af zijn.”

Informatie inwinnen

“Er staat veel verschillende informatie op internet. Jammer genoeg weten aannemers en installateurs vaak nog niet zoveel over het aardgasvrij maken van woningen. Sommige partijen raden het zelfs af om van het aardgas af te gaan. Het is daarom wel even een zoektocht naar de juiste partij met de juiste kennis. Eerst ben ik bij een bedrijf terecht gekomen waar ik geen goed gevoel bij had en waar we dus niet mee verder zijn gegaan. Maar dit contact heeft wel weer veel informatie en stof tot nadenken opgeleverd waarmee ik verder opzoek ben gegaan. Zo ben ik uiteindelijk bij iemand terecht gekomen die al van het aardgas af is. Ik weet dat hij betrouwbaar is en dingen goed uitzoekt, dus hier had ik wel een goed gevoel bij. Dankzij hem ben ik bij het bedrijf terecht gekomen die ons verder geholpen heeft.”

Stappenplan

“Als eerste zijn we gestopt met koken op gas. Dat was de makkelijkste stap. Dat bleek ook nog eens een enorme verbetering van het binnenklimaat te zijn. Daarna hebben we gekeken naar lage temperatuurverwarming. Wij hebben gekozen voor vloerverwarming, omdat je dan geen radiatoren meer nodig hebt. Dat scheelt enorm veel ruimte. Hiermee was meteen de grootste stap gezet. Een jaar later zijn we overgestapt op een warmtepomp. Dit was eigenlijk ook een hele makkelijke stap. Wij hebben een Zweedse warmtepomp die tot -20 voldoende warmte kan leveren. In Scandinavië gebruiken ze al jaren warmtepompen en is bijna iedereen van het aardgas af. Aangezien het daar behoorlijk kouder wordt dan hier heb ik er alle vertrouwen in dat het wel goed zit."

Geen fijnstof meer van het koken op gas

"Het grootste voordeel van wonen zonder aardgas is dat het woonklimaat enorm is verbeterd. Wat veel mensen niet weten is hoeveel fijnstof er vrijkomt bij het koken op gas. Mijn vrouw heeft wat last van haar longen en daarom hebben we een ionisator in huis waarmee fijnstof uit de lucht wordt gehaald. Toen we nog op gas kookte was het filter helemaal zwart en nu zit er bijna niets meer in het filter."

Tips voor Amsterdammers

"Doe het niet in een keer maar stukje bij beetje. Dat maakt het makkelijker en overzichtelijker. En probeer het te combineren met andere veranderingen die je al wilt doen in huis. Als je gaat verbouwen doe het dan duurzaam, zodat de stap naar aardgasvrij steeds kleiner wordt. Het heeft ons alleen maar een mooier huis en een fijnere leefomgeving opgeleverd. Je moet aardgasvrij zien als een hele grote verbetering en niet als iets wat moet. Ik denk dat je er nooit slechter van wordt."

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl