Stichting Amstergaard wil een kralenketting van gaarden door de hele stad realiseren
Ruijtergaard is de eerste loot aan de boom van Stichting Amstergaard. De stichting, die voortgekomen is uit een bewonersinitiatief, gelooft dat groen bijdraagt aan een mooie en gezonde stad. Het startpunt: de strook op de De Ruijterkade transformeren tot een mooie, vruchtbare gaard waar bewoners en bedrijven elkaar kunnen ontmoeten.
Boven de grond planten
Planten doe je het liefst zoals Moeder Natuur het bedacht heeft: direct in de grond. Vanwege ondergrondse leidingen was planten in de grond echter niet mogelijk. De oplossing: boven de grond! In zeskantsbakken, gemaakt van lokaal duurzaam hout, met een eigen (regen-) waterbuffersysteem. De bakken zijn gevuld met lokale biologische aarde en beplant met duurzaam gekweekte gewassen. Circulaire, duurzame mini-ecosystemen dus.
Voedselbosprincipe
Er wordt geplant volgens het voedselbosprincipe: in lagen met meerjarige gewassen. Eetbaar groen voor mens én dier. Dankzij deze duurzame manier van planten vormen de gaarden kleine ecosystemen die biodiversiteit en (leef-)milieu verbeteren.
Wil jij ook aan de slag met het vergroenen van jouw buurt?
Een groene buurt levert niet alleen meer woonplezier op, het helpt ook de biodiversiteit en maakt de buurt regenbestendig. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.