Studentenvereniging L.A.N.X. draait de gaskraan dicht

Middenin de binnenstad van Amsterdam heeft één van de oudste studentenverenigingen van Nederland haar sociëteit volledig aardgasvrij verbouwd. Wat begon met de vervanging van de luchtbehandeling eindigde in een volledige duurzame renovatie van de monumentale 18e-eeuwse panden aan de Oudezijds Voorburgwal.

20 zonnepanelen en 4 warmtepompen

Nu liggen er 20 zonnepanelen op het dak. Samen wekken ze 3.500 kWh op. Alle energie wordt direct door de studenten gebruikt. Op het platte dak aan de achterzijde zijn 4 warmtepompen geplaatst. Voorheen gebruikte L.A.N.X. zo'n 36.000 m2 aardgas. Dit staat gelijk aan het gebruik van ca. 24 Nederlandse huishoudens. Dankzij de warmtepompen is L.A.N.X. niet meer afhankelijk van aardgas en kan de gaskraan dicht.

Zonnepanelen op het dak van sociëteit L.A.N.X.

Bier koud, zaal warm

De zes grote biertanks in de kelder, goed voor 6.000 liter, worden nu gekoeld met duurzame energie. Met de warmte die uit deze bierkoeling wordt onttrokken, wordt een deel van de benedenzalen verwarmd. Door deze restwarmte te hergebruiken, is het in de kelder een stuk minder warm.

Zes biertanks in de kelder van Sociëteit L.A.N.X.

De Groene Grachten

L.A.N.X. werd een handje geholpen door De Groene Grachten, een organisatie die zich bezighoudt met het verduurzamen van historische panden. “De studenten zijn de toekomst, het zijn de bazen van morgen”, aldus Jasper Vis van de Groene Grachten. “Ze hebben serieus de intentie om te gaan verduurzamen om een betere wereld te kunnen maken.” Martijn Berkhuizen van L.A.N.X. daarover: “Dit is pas het begin, nu alle studentenhuizen!"

Warmtepompen op het dak van Sociëteit L.A.N.X.

Duurzaamheidscommissie

Het is de ambitie van de studenten van Sociëteit L.A.N.X. om de meest duurzame studentenvereniging van Nederland te zijn. Na de verbouwing heeft L.A.N.X. een Duurzaamheidscommissie samengesteld om de vereniging nog meer te verduurzamen en de leden bewust te maken. Ook stellen zij hun sociëteit open voor andere studentenverenigingen om hen te inspireren om te verduurzamen.

Woon of werk jij in een historisch pand dat nog niet duurzaam is?

Ga nu aan de slag met De Groene Menukaart. Dit is een toolbox voor het verduurzamen van een historisch pand.

Kijk wat jij kunt doen op de groenemenukaart.nl