Postzegelplantsoentje voor bewoners en voorbijgangers

Aan de Sloterkade heeft bewoner Erik samen met GroeneBuurten een plantsoen gerealiseerd op de openbare weg. Picknickbankje erbij, iedereen blij!

Boomspiegels

De Schinkel is een gekanaliseerde rivier die de scheidslijn vormt tussen de Schinkelbuurt en de Hoofddorppleinbuurt. Aan weerszijden, de Schinkelkade en Sloterkade, zijn enkele bewoners al jaren heel actief met het aanleggen en onderhouden van groene boomspiegels.

GroeneBuurten

Erik woont al 20 jaar aan de Sloterkade en liep al langer met het idee om het doodlopende stukje stoep bij het brughuisje tegenover zijn huis te vergroenen. Na wat speurwerk op het internet ontdekte hij GroeneBuurten. GroeneBuurten zet zich in voor groene, duurzame en sociale buurten in Amsterdam Oud Zuid, de Zuidas en het Vondelpark. Dit doen zij samen met buurtbewoners, organisaties en bedrijven.

Groene vingers

Zelf is Erik beroepsmatig bezig met het terugdringen van CO2 en de klimaatproblematiek. De voordelen van groen voor de hemelwaterafvoer en regenbestendigheid kent hij dus goed. Maar groene vingers heeft hij niet. Daarom heeft hij zelf een passende slagzin bedacht: “Ik kijk liever naar een brandnetel, dan naar een stoeptegel”.

Sociale verbinding bij een postzegeltuintje

Gelukkig heeft Erik betrokken buren die hem helpen. Veel buren hebben al plantjes aangeleverd die een mooi plekje hebben gekregen. Erik daarover: “De verbinding die het openbare postzegeltuintje geeft, is een grote meerwaarde. Ook veel voorbijgangers nemen plaats aan de picknicktafel om te genieten van de rust en het uitzicht op de Schinkel. Het naastgelegen brughuisje is tegenwoordig een hotelkamer. Zij adverteren zelfs met het plantsoentje als ideale ontbijtplek. In ruil daarvoor legen zij wel wekelijks de prullenbak. Kortom, iedereen kan ambassadeur zijn!”

Het plantsoen kan nog wat plantjes gebruiken. Dus iedereen die een mooie plant overheeft, kom langs. Erik geeft ze een leuk plekje. Zo worden zijn vingers steeds groener.

Wil jij ook aan de slag met het vergroenen van jouw buurt?

Een groene buurt levert niet alleen meer woonplezier op, het helpt ook de biodiversiteit en maakt de buurt regenbestendig. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer