The Albus Hotel is een koploper onder de circulaire hotels

Het 4-sterrenhotel The Albus Hotel is het eerste hotel in Europa dat geen CO2 uitstoot voor het verwarmen van water en het koelen van ruimtes.

Het hotel in de binnenstad telt 75 kamers en verwelkomt zo’n 32.000 gasten per jaar. Het hotel behoort tot de duurzame koplopers in de Amsterdamse hotelbranche. "We werken met een nieuw warmtepomp-systeem, geheel werkend op groene stroom", vertelt eigenaar Taco van der Meer. "Normaal gebeurt dat allemaal op gas." Dat levert een behoorlijke CO2-besparing op.

Portret Taco van der Meer
Taco van der Meer in het duurzame The Albus Hotel in het centrum van Amsterdam

Het terugdringen van afval en verspilling is een belangrijk speerpunt. “Wij vragen leveranciers om hun afval zoals pallets, plastic, kratten weer meer terug te nemen en waar mogelijk te hergebruiken. Wij scheiden ons afval zoveel mogelijk en streven naar zo min mogelijk verspilling. Iedere dag gaat het eten wat overblijft van het ontbijtbuffet naar de daklozenopvang. Wij adviseren onze gasten altijd om het openbaar vervoer te nemen. Mochten ze toch een taxi willen, dan bellen we een elektrische taxi.”

Ingrijpende verbouwing

Makkelijk was het niet om de warmtepomp-systeem neer te zetten in een bestaand gebouw. Vanwege het door UNESCO beschermde aangezicht van de grachten, mocht Taco niks op het dak plaatsen. En een put slaan mocht ook niet, in verband met de Noord/Zuidlijn. ,,Uiteindelijk hebben we een intern stuk van de bovenste verdieping opgegeven. De hele verbouwing kostte in totaal zo’n € 1,4 miljoen waarvan €650.000 voor de verwarming, koeling en heetwatervoorziening.” Een behoorlijke investering dus, maar Taco heeft dat er graag voor over. We moeten allemaal ons steentje bijdragen om het leefklimaat in de stad te verbeteren. Al die druppels vullen ook een emmer.”

Taco hoopt andere hotels in de bestaande bouw te inspireren om ook te verduurzamen. “Wij laten zien dat het duurzamer kan en dat de gast toch hetzelfde comfort heeft.”

Foto: copyright Albus Hotel

Ben je een circulair hotel of wil je dat worden?

Dan is de Amsterdamse koplopergroep circulaire hotels iets voor jou. Leer van anderen en deel je eigen ervaringen.

Bekijk het netwerk op Amsterdam.nl