The Great Bubble Barrier vangt Amsterdams grachtenplastic

Sinds het najaar 2019 ligt in het Westerdok de Bubble Barrier. Dat is een bellenscherm van The Great Bubble Barrier, wat voorkomt dat het Amsterdams grachtenplastic naar de Noordzee stroomt. Een wereldwijde primeur tegen plasticvervuiling.

De ligging van Amsterdam is goed voor scheepsverkeer, maar vormt helaas ook een vaste route van heel veel plastic afval naar open zee. Bagger- en drijfvuilboten halen dagelijks 3.500 kg afval uit het water, waaronder veel plastic. Jaarlijks wordt er zo’n 42 ton plastic uit het Amsterdamse water gehaald.

Plastic stroomt naar de Noordzee

In het Westerdok komen de grachten in het IJ. Door de Bubble Barrier daar te plaatsen houden we zoveel mogelijk plastic uit de Amsterdamse binnenstad tegen en voorkomen we dat het naar de Noordzee stroomt.

Bij de Han Lammergsbrug in het Westerdok borrelen in het water langs een diagonale lijn bubbels omhoog.
Het opvangsysteem langs de kade waar het plastic wordt verzameld. Foto The Great Bubble Barrier

Hoe werkt de Bubble Barrier

Door een buis met kleine gaatjes op de bodem van de waterweg wordt lucht gepompt. Hierdoor ontstaan luchtbellen. Die luchtbellen vormen een bellenscherm dat plastic in de hele waterkolom tegenhoudt. Het bellenscherm verzamelt niet alleen plastic wat zichtbaar is. Ook het plastic onder het wateroppervlak wordt opgevangen doordat de stijgende bellen het afval naar boven duwt. Door de diagonale plaatsing stroomt het plastic door de natuurlijk stroming naar het opvangsysteem aan de kade.

Langs de kade op het Westerdok mondt een diagonale buis met luchtbellen uit op een drijvende bak waar plastic en afval in ligt.
Het opvangsysteem langs de kade waar het plastic wordt verzameld. Foto The Great Bubble Barrier

Meer zuurstof

De Bubble Barrier vormt een barrière voor plastics, maar laat vissen en andere diersoorten gewoon door. Het Amsterdamse waterleven heeft geen last van de bubbels. Sterker nog: het zuurstofniveau in het water neemt dankzij de bubbels toe. Dat is goed voor het ecosysteem en het voorkomt dat er giftige blauwe algen kunnen groeien.

Twee mannen in witte beschermingspakken en mondkapjes bekijken een groot bord aan de muur met daarop afbeeldingen van plastic voorwerpen
Twee vrijwilligers kijken naar het overzicht van de plastic categorieën. Foto The Great Bubble Barrier

Scooterhelmen, slaapzakken en micro-plastics

The Great Bubble Barrier doet ook onderzoek naar het opgevangen afval. In een grote loods wordt het afval gesorteerd en geteld met de hulp van een groep enthousiaste vrijwilligers. Denk aan flesjes, sigarettenfilters, snoep-, snack- en chips verpakkingen. Maar ook opvallende items tegen zoals een slaapzak en een scooterhelm. Het bellenscherm is ook in staat om hele kleine plasticdeeltjes af te vangen. Ook deze worden gesorteerd en onderzocht. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door The Plastic Soup Foundation en in opdracht van Waternet, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gemeente Amsterdam.

Mensen in witte beschermingspakken staan bij een tafel en bestuderen kleine stukjes afval.
Met behulp van de tellijsten worden de typen plastic afgeturfd. Foto The Great Bubble Barrier

De hoeveelheid afval die de Bubble Barrier afvangt is afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere recreatie, toerisme, stroming, wind en regen zijn van invloed op de hoeveelheid afval dat wordt afgevangen. Deze factoren worden meegenomen in het onderzoek dat naar verwachting begin 2022 wordt gepubliceerd.

Amsterdam Plastic Smart City

De Bubble Barrier Amsterdam is door The Great Bubble Barrier geplaatst in samenwerking met Amsterdam Plastic Smart City.

Wil jij ook een handje meehelpen door zelf zwerfafval op te ruimen?

Erger jij je ook zo aan zwerfafval? Veel mensen rapen al troep van straat op en gooien het in de prullenbak. Afval opruimen wordt nog leuker met een afvalgrijper. Je kunt afvalgrijpers en afvalringen bij de gemeente lenen.

Leen een afvalgrijper en afvalring van de gemeente