Toekomstproof na verbouwing tot aardgasvrij!

Susanne Keilhack kocht samen met haar vriend een huis in de Baarsjes. Er moest flink worden verbouwd en de CV-ketel was aan vervanging toe: al met al een goed moment om van het aardgas af te gaan. ‘‘Ik moet er niet aan denken om over tien jaar weer de boel overhoop te halen’’, aldus Susanne.

Loodgieter adviseert

Het kiezen van het beste en meest energiezuinige alternatief was een zoektocht. Uiteindelijk heeft de loodgieter een warmtepomp geadviseerd die zowel de woning als het water verwarmd. Zij kozen voor de “Loria Duo” warmtepomp, dat is een model met een geïntegreerd boilervat van 190 liter. Bovenin die boiler zit een spiraal die het tapwater verwarmd en onderin zit een spiraal die het water voor de vloerverwarming. Naast deze unit die binnen staat, is er ook een buiten unit die op het dak staat. ‘‘We zijn heel blij met onze warmtepomp. Het systeem werkt goed, je ziet er vrijwel niks van en het maakt ook geen lawaai’’, aldus Keilhack.

Inductiekookplaat

Voor de verbouwing had Susanne al een gasfornuis gekocht. Toen ze besloten dat het een goed moment was om meteen maar aardgasvrij te wonen hebben ze het gasfornuis ingeruild voor een inductiekookplaat. ‘‘Het is verrassend hoe snel je aan inductie went en hoe snel het opwarmt. Het water kookt zelfs sneller via inductie dan met de waterkoker’’, aldus Keilhack.

Het proces

Aan het begin van de verbouwing was ze een beetje angstig. Ze wist niet goed waar ze aan begon en het was een behoorlijke investering. Uiteindelijk verliep de verbouwing vlot en hebben ze veel zelf kunnen doen. ‘‘We staan achter alle keuzes die we gemaakt hebben en zijn blij dat we toekomstproof zijn’’ aldus Keilhack.

Toekomstplannen

Van het aardgas af was de eerste stap voor Keilhack. In de toekomst wil ze ook kijken naar de mogelijkheden om het huis duurzamer te maken en meer energie te besparen. ‘‘We denken aan zonnepanelen voor op het dak, maar hier moeten we ons nog in verdiepen hoor!’’, aldus Keilhack.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.
Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl