Tuin van Darwin is duurzaam lustoord voor mens en dier
Tuinieren, opwekken van schone energie, sluiten van kringlopen en beschermen van natuur gaan hand in hand in de prachtige historische Tuin van Darwin.
Aan het Darwinplantsoen ligt - verborgen voor velen - een historische cultuurtuin, ontworpen door tuinarchitect Hans Warnau. De enige die nog is overgebleven in Amsterdam.
Vijftig actieve vrijwilligers onderhouden de tuin onder leiding van een tuindeskundige. In 2019 is onder architectuur een tuinhuis neergezet. Hier drinken de vrijwilligers koffie, vergadert het bestuur, worden workshops gegeven en andere activiteiten ontwikkeld.
Schone energie, gesloten kringlopen en natuurbescherming
Van meet af aan was het uitgangspunt voor beheer van de tuin en bouw van het tuinhuis: duurzaamheid. Zo heeft het tuinhuis een ecologisch toilet en een circulaire inrichting en krijgt het een groen dak met zonnepanelen.
In de tuin worden planten gekoesterd die insectendiversiteit mogelijk maken, staan insectenhotels, heeft iedere boom zijn eigen vogelkastje en staan regen- en watertonnen voor wateropvang en ontwikkeling van insectenlarven. De tuinders maken zelf compost en buurtbewoners leveren bokashi (groen afval). Ook geven de vrijwilligers minicursussen in ecologisch tuinonderhoud.
Wil jij ook aan de slag met het vergroenen van jouw buurt?
Een groene buurt levert niet alleen meer woonplezier op, het helpt ook de biodiversiteit en maakt de buurt regenbestendig. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.