Valley: kleine stad in het groen

Eind 2021 is het natuurinclusieve gebouw Valley op de Zuidas opgeleverd. De stevige beplanting van flinke heesters en zelfs bomen geven Valley het aanzien van een ‘groene vallei’ met een verticaal boslandschap. De natuur bepaalt de komende jaren zelf wanneer Valley tot volle wasdom is gekomen.

In 20 jaar uitgegroeid tot een internationaal zakencentrum, ontwikkelt Zuidas zich tot een veelzijdige- en levendige wijk van Amsterdam. Deze transformatie is nadrukkelijk zichtbaar in het ontwerp van het natuurinclusieve gebouw Valley. De spiegelende wanden aan de buitenkant verwijzen naar het Zuidas van weleer, het groen dat daar doorheen breekt geeft het gebouw een gezond, leefbaar en toegankelijk karakter. Daarmee zet de gemeente samen met haar ontwikkelingspartners niet zomaar een gebouw neer. Met Valley bouwt Zuidas aan de toekomst.

Het stadse leven in een natuurlijke omgeving

Wonen, werken en recreëren in 3 torens met 75.000 m2 natuur inclusieve hoogbouw. Deze door architectenbureau MVRDV ontworpen en door Edge ontwikkelde ‘groene vallei’, is aan alle kanten open voor het publiek. Zo kan je er een voetbalwedstrijd van AFC bekijken vanaf de openbare trap of vanaf een terras, zittend onder een boom.

Boven de 3-laagse ondergrondse parkeerkelder, bevinden zich op de begane grond tot en met de zevende verdieping kantoren, ruimte voor cultuur, winkels, horecavoorzieningen, fietsenstallingen en de toegangen tot de woontorens. Vanaf de achtste verdieping beginnen de woonlagen. Aan de hand van een aantal uitgangspunten, zoals geluidwering, daglichttoetreding, binnenklimaat en privacy, is via computermodellen de meest ideale ligging per appartement uitgerekend. Dat heeft geleid tot 200 unieke, als uit een rots uitgehouwen, appartementen met elk een eigen terras.

Door het gebouw loopt een publiekstoegankelijk voetpad dat vanaf de straatzijde zigzaggend omhoog loopt door het groen naar het centrumgebied van Valley; een soort dorpsbrink. Vanaf de trappen daar wordt het straks ook mogelijk een wedstijd van voetbalclub AFC te bekijken.

Groene energie

De ontwerpers hebben zowel letterlijk als figuurlijk gekozen voor een groen ontwerp. De negatieve score van -0.3 EPC betekent dat Valley energie genereert op projectniveau. Dat betekent dat het project gemiddeld genomen geen energie kost, maar zelfs iets oplevert. Valley haalt een 8 op de GPR Gebouw-schaal. GPR Gebouw is een softwaretool dat duurzaamheid meet in alle fasen van een bouwproject: van ontwerp tot realisatie.

Voor de commerciële ruimtes gelden 4-sterren duurzaamheidsambities BREEAM-NL Excellent. In aanvulling op de energiezuinige vormgeving en materiaalkeuze, zijn er verschillende factoren die ervoor zorgen ervoor dat de duurzame doelen waargemaakt kunnen worden.

Klimaatbeheer en milieuwinst

Een duurzame installatie van 17 kilometer aan leidingen regelt de warmte, in een deel warmteleiding voor verwarming en een deel koudwaterleiding voor koeling. Het complex is aangesloten op stadsverwarming en stadskoeling en de woningen zijn voorzien van vloerverwarming en vloerkoeling.

Beplanting en wateropvang

De stevige beplanting van flinke heesters en zelfs bomen geven Valley het aanzien van een ‘groene vallei’ met een verticaal boslandschap. Dat zorgt niet alleen voor een fijne en gezonde leefomgeving, het biedt ook een belangrijke aanvulling op de temperatuurbeheersing. Zo is gebleken dat de combinatie van groene gevels, bomen en de daaruit voortkomende schaduwwerking, de temperatuur bij de gevel met enkele graden kan laten dalen. Het verkoelende effect wordt verder versterkt door 2 dakramen met watervijvers van in totaal 250m2.

Bijkomend voordeel van zowel het groen als de wateropvang is dat het de biodiversiteit ten goede komt. Om dat verder te versterken worden er vleermuiskasten en vogelhuisjes opgenomen in de gevel en worden waar mogelijk insectvriendelijke plantensoorten gebruikt.

Fotograaf Marcel Steinbach