Ecologische binnentuin I can change the world with my two hands
Op een groot binnenterrein (1200m2), midden in de dichtbevolkte woonbuurt Landlust in Amsterdam-West, ligt de groene oase 'I can change'. Hier kunnen bewoners ervaren wat er mogelijk is op het gebied van lokale voedselproductie, lokaal composteren en regenwateropvang. Door te laten zien wat er kán, worden Amsterdammers gestimuleerd zelf bij te dragen aan een gezonde en circulaire stad.
Groene vingers
Want ook in de stad is er veel mogelijk op het gebied van lokale voedselproductie, lokaal composteren en opvang van regenwater. In de pluktuin kan je zelf groente, kruiden en bloemen plukken. Rondom de pluktuin vind je de eigen tuinen. Op deze kleine stukjes grond kweken buurtbewoners hun eigen groenten en kruiden. In het 'Tuinkafe' kun je de rust ervaren met een kopje zelf geplukte kruidenthee of geniet je van andere producten die lokaal en biologisch worden geproduceerd. Ook kun je leren hoe je je huisafval reduceert of hoe je van afval een grondstof maakt. Zo kunnen Amsterdammers de hele kringloop ervaren: van keukenafval náár compost náár oogst.
Van afval naar oogst
Compost maken dichtbij huis zorgt niet alleen voor een betere bodem en minder afval, maar ook voor meer sociale cohesie. Daarom worden alle buurtbewoners uitgenodigd om hun Groente- en Fruitafval in te leveren, waar het wordt omgezet in grondstof voor de 1200 m2 grote moestuin. Hiervoor is afgelopen jaren goed onderzocht hoe het scheiden en verwerken van organisch afval via groenprojecten geprofessionaliseerd kan worden.
Zero Waste Community
Buurtbewoners kunnen met hun GF-afval al sinds 2013 terecht bij de ecologische tuin in de Bos en Lommer. Via een luik in de ingangsdeur wordt het GF-afval ingezameld. Initiatiefnemer Natascha Hagenbeek: "De gemiddelde vuilniszak bestaat uit 35% organisch afval. Zonde! In onze ecologische tuin laten wij al zeven jaar lang zien dat dit ook anders kan. Hier zetten we GF-afval om in compost voor de moestuin. Zo stimuleren we Amsterdammers om zelf bij te dragen aan een gezonde, circulaire stad!”. Dat er een enorm animo is onder Amsterdammers om GF-afval te scheiden blijkt uit het toenemend aantal mensen dat keukenafval langsbrengt bij het inleverpunt.
Zelf aan de slag
Doe mee! Meld je aan via de website van I can change the world with my two hands voor het inleveren van je groente- en fruitresten bij het terrein van I can change the world with my two hands. Zo zorgen we er samen voor dat er geen waardevolle grondstoffen verloren gaan.
Wie de tuin met eigen ogen wil zien, is van harte welkom. Het terrein is geopend voor bezoekers op zaterdagen van het voorjaar tot het najaar 12.00 - 17.00 uur. De ingang van de tuin zit op de Jasper Leijnsenstraat 21.
- Lees ook het interview met initiatiefnemer Natascha Hagenbeek op de Gezondestad.nl, over hoe zij het braakliggende terrein omtoverde tot een eetbare oase.
Foto's: Niels Dortland
Wil jij ook aan de slag met stadslandbouw?
De gemeente Amsterdam stimuleert en ondersteunt bewoners en ondernemers die met stadslandbouw aan de slag willen gaan.