Van hybride warmtepomp naar elektrische warmtepomp

George Bank heeft zijn laanwoning in Oostpoort om laten bouwen tot een aardgasvrije woning. Alhoewel ombouwen niet echt nodig was: zijn nieuwbouwwoning was al geïsoleerd, voorzien van vloerverwarming en een hybride warmtepomp.

“Wij zijn overgestapt op een volledig elektrische warmtepomp. Ruimte hiervoor hadden we al, dankzij de hybride warmtepomp, die in het begin ontzettend veel lawaai maakte. Dat scheelde weer!”, aldus Bank.

Woning opgeleverd met hybride warmtepomp

Het huis van George Bank werd opgeleverd met een hybride warmtepomp. Als de buitentemperatuur onder de 5º Celsius was, dan werd zijn huis en water verwarmd met aardgas. Als de temperatuur boven de 5º Celsius was, dan werd zijn huis en water verwarmd met de hybride warmtepomp. Koken ging toen nog op gas, maar sinds hij is overgestapt op een elektrische warmtepomp kookt George nu op inductie. “Dat was in het begin wel even wennen, maar dat ging best snel hoor”, aldus Bank.

Subsidie maakt het aantrekkelijk

“We hebben moeten investeren in een elektrische warmtepomp van zo’n €11.000,-. Die heeft voldoende vermogen om onze 3-laagse rijtjeswoning te kunnen verwarmen. Daarnaast moesten we ook een inductiekookplaat kopen en dat kan je zo gek maken als je zelf wil. De gemeente heeft ons €5605,- subsidie verleend en dat was inclusief de kosten voor het laten afsluiten van onze gasaansluiting. De SDE subsidie was ook heel prettig bij zo’n investering. Al met al viel het best mee! Op naar Nul op de Meter.”, aldus Bank.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl