Van schoolgebouw naar duurzame en aardgasvrije woningen

Via vrienden kwam Sophie erachter dat er een aantal mensen bezig was om samen een gebouw te kopen en duurzaam te verbouwen in de Wildemanbuurt: het Broekmanhuis. Het pand werd eerder onder andere gebruikt als dependance van een basisschool uit de buurt, later werd het een antikraakpand.

De gemeente besloot dat er iets met het pand moest gebeuren en zette een opdracht uit. Iedereen met een goed idee voor het pand kon hier op reageren. Architect Katja de Winter wilde er een duurzame leefomgeving van maken en startte een initiatief. Zo is dit CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) ontstaan.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

“CPO is een soort sociale samenwerking. Met de toekomstige bewoners vorm je samen een groep, een collectief. Samen geef je dan opdracht om een gebouw te kopen en om het pand verder te verbouwen. Dat is ook met het Broekmanhuis gebeurd.

We hoorden erover via vrienden van vrienden. Uiteindelijk zijn zij er zelf uitgestapt. Van de 24 huishoudens zijn er ongeveer nog 4 die er vanaf het begin bij betrokken waren. Zelf waren wij niet de initiatiefnemers. Wij kwamen er ongeveer een jaar later bij, in 2016”.

Verloop van het proces

“Het is een lang proces geweest. Wij zijn er in 2016 ingestapt en de oplevering van de bouwer was in juli 2019. Het was heel intensief, vooral de laatste 2 jaar. We vergaderden op een gegeven moment bijna elke week. Sommige discussies waren best pittig, andere juist weer soepel. Dit was afhankelijk van de issues die op dat moment speelden. Bij het aanvragen van de subsidie liepen we tegen een aantal dingen aan, maar na gesprekken met de gemeente is dat allemaal goed gekomen”.

Verduurzaming van het pand en stadswarmte

“Het was al ons plan om het pand duurzaam te maken. Het was voor iedereen duidelijk dat we geen gas wilden. In eerste instantie wilden we een warmtepomp, maar dat werd lastig en te duur. We hadden geen kruipruimte, dus technisch werd het erg moeilijk. Toen hebben we gekozen voor stadswarmte. Ik kende andere CPO’s die daar al veel onderzoek naar gedaan hadden. Het warmtenet lag al in de buurt en is doorgetrokken naar ons blok. De vloer is opgehoogd, zodat de leidingen er onderdoor konden. Ik was eerst nooit zo’n fan van nieuwbouw woningen, maar ik raad het iedereen aan qua isolatie en warmte. Vroeger woonde ik in een heel oud pand in het centrum. We hadden daar vloerverwarming, maar we verloren de warmte aan alle kanten. Hier hebben we daar totaal geen last van. Het is meer dan voldoende om het hele huis mee te verwarmen. Het is zo goed geïsoleerd dat we de verwarming boven eigenlijk bijna niet aan hebben."

Van het gas af

"Waarom wij van het gas af wilden stappen? Ik vind het eigenlijk een vraag die je andersom zou moeten stellen. Waarom zou je wél gas willen gebruiken? Gezien de ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het te bizar voor woorden dat we nog steeds op zo’n manier energie opwekken. Ik vind zelf dat dit ook voor vlees geldt. Waarom zou je vlees eten als er genoeg andere dingen zijn die ook lekker én gezond zijn?"

Wonen in een CPO is een aanrader

"Als je het leuk vindt om een community gevoel te hebben, kan ik een collectief aanraden. Het klinkt corny, maar we zijn echt een soort familie geworden met z’n allen. We hebben allemaal hetzelfde proces doorlopen. Je woont gemeenschappelijk, maar ook weer niet. Verder wonen er nog een paar jonge gezinnen. ’s Ochtends begroet iedereen elkaar op weg naar school of werk. Dat heb je niet zo snel in Amsterdam, dus dat is wel leuk. Verder hebben we nog een 25e woning, dat is onze gemeenschappelijke huiskamer. Die kunnen we gebruiken voor kinderfeestjes, theaterles, activiteiten met de buurt etc."

Goed inlezen is een aanrader

"Wat ik achteraf anders had gedaan is beter inlezen! Vooral over hoe het werkt met een bouwer, wat zijn de termen bij de notaris, wat moet er in de raamovereenkomst staan. Dat soort dingen. Als we eerder een CPO-begeleider hadden betrokken, was het proces misschien ook wat soepeler verlopen. Dit was mijn eerste CPO project, dus ik kan het niet vergelijken. Maar als ik achteraf wist dat het zoveel tijd kostte was ik er misschien niet ingestapt."

Tips voor Amsterdammers

"Zoek goed uit wat de mogelijkheden zijn en wat het meest geschikt is voor jouw huis. Je moet het goed inplannen. Het is het absoluut waard om te verduurzamen. Door de goede isolatie etc. verbruiken we minder energie. Ik denk dat we qua kosten zeker lager uitkomen en het geeft je een goed gevoel!"

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl