Van versteend naar vergroend: de Minahassastraat

Het autovrije gedeelte van de Minahassastraat deed de buurt geen eer aan. Ontdek hoe Eline en Merel met behulp van subsidie van de gemeente Amsterdam het pleintje tot een sociale en groene ontmoetingsplaats hebben getransformeerd. Én hoe jij dat voor jouw buurt kunt realiseren.

Een pleintje is het officieel niet, Hoewel het autovrije deel van de Minahassastraat er alle schijn van heeft. Toen Eline en Merel er beiden een huis kochten was het pleintje ‘een racebaan voor scooters: intens lelijk en versteend’. Doordat zowel Eline als Merel al actief waren in de duurzaamheidscommissie van de VVE, waren ze al goed bekend met de voordelen van groen. Dat leek ze dan ook dé oplossing om het pleintje weer een frisse uitstraling te geven.

Enthousiasme en inzet

Merel en Eline zochten op internet en kwamen zodoende terecht bij Park om de Hoek. Lesley, projectleider van Park om de Hoek, was blij verrast met de aanmelding van de Minahassastraat: ‘Merel en Eline stuurden bij hun aanmelding al een heel projectplan. Wij zijn zó blij met zulk soort enthousiasme en inzet.’

Na aanmelding zijn de dames voortvarend op weg geholpen. Zo werd er een bewonersavond georganiseerd, waar Eline en Merel flink voor hebben geflyerd. De moeite werd beloond: wat was de avond een succes. Merel: ‘Mooi om te zien dat iedereen input wilde geven en dat die input vervolgens is gebruikt bij het ontwerp van het park. Het is dus echt een eigen ontwerp geworden. Eline vult aan: ‘Dat niet alleen, je merkt ook echt dat zo’n avond een sociale activiteit is. Je leert nieuwe buren kennen en streeft hetzelfde doel na.'

Ontwerp

Arnold van Loenhout, de stedenbouwkundige van de gemeente was ook aanwezig op de avond. Hij kreeg de opdracht om de ideeën van de bewoners om te zetten in een concreet plan.

De visie van de bewoners was duidelijk: het pleintje moest veel groen bevatten, dienen als ontmoetingsplek, ruimte bieden aan een speelhoek voor de kinderopvang die aan het plein ligt, en geen hangplek worden.
Geen eenvoudige taak als er ook nog rekening gehouden moet worden met de grote stroom voetgangers die het pleintje op hun route hebben liggen. Vlakbij liggen namelijk 2 moskeeën, het Muiderpoortstation en de NedPhO-Koepel die als thuisbasis voor het Philharmonisch Orkest dienst doet.

Lesley, Eline en Merel zijn langs de deuren in de buurt geweest om buurtbewoners te enthousiasmeren om naar de 2e bewonersavond te komen. ‘De bewoners reageerden positief en betrokken, dat was erg motiverend’, aldus de initiatiefneemsters. Op die avond presenteerde Arnold zijn plan voor het plein en met behulp van bewoners werd daar de laatste hand aan het ontwerp gelegd.

Ontwerpschets van Minahassastraat met houten bankjes, stalen platenbakken en boomspiegels.
Ontwerpschets van Minahassastraat. Park om de Hoek

Tips

Eline en Merel hebben ook nog tips voor anderen die gebruik willen maken van een groensubsidie: ‘Volhouden, rustig afwachten en soms helpt het echt om druk te leggen. Voorkom bovendien dat er een zeurderige sfeer kan ontstaan; houd het positief!’

Wil jij ook aan de slag met het vergroenen van jouw buurt?

Een groene buurt levert niet alleen meer woonplezier op, het helpt ook de biodiversiteit en maakt de buurt regenbestendig. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer