vanPlestik verandert jouw plastic afval in design

Sam en Nout van vanPlestik maken nieuw design van oud en gebruikt plastic. Met hun zelfgebouwde 3D-printers veranderen ze make-up displays in vuilnisbakken en yoghurtemmers in bloempotten.

De 3D-printer van vanPlestik is geen gewone 3D-printer. Die print alleen met plastic dat hier speciaal voor wordt gemaakt. Stop je er oud en vervuild plastic in, dan loopt hij vast. Omdat Sam en Nout wilden laten zien dat plastic meer is dan een wegwerpmateriaal, bouwden ze in Amsterdam-Noord vier enorme 3D-printers die minder kieskeurig zijn.

De 3D-printer van vanPlestik

Experiment met Amsterdams afval

In 2020 experimenteerde het duo met plastic afval van hotels én inwoners uit Amsterdam. Oude zwarte vleeswarenschalen en witte yoghurtemmers van drie CitizenM hotels veranderden bij vanPlestik in gloednieuwe bloempotten. Dat klinkt eenvoudig, maar er ging een heel traject aan vooraf.

Een bloempot van hotelafval

Allereerst speurde Nout in een van de hotels naar bruikbaar afval. Bruikbaar betekende voor Nout dat het polypropyleen moest zijn, een bepaald type plastic. Folieverpakkingen, plastic tasjes en shampooflessen zijn dat niet. De yoghurtemmers en vleeswarenschalen van het ontbijtbuffet wel.

De eerste lading emmers en schalen die vanPlestik van CitizenM kreeg, bevatte teveel andere soorten plastic en schimmelende etensresten. De tweede inzameling verliep beter en uiteindelijk rolden er acht bloempotten uit de 3D-printer.

De bloempotten zijn nog niet het eindproduct. Ze zijn slechts het ‘bewijsmateriaal’, zegt Nout. ‘Met een simpele bloempot bewijzen dat we van hotelafval nieuwe producten kunnen maken.’ Het uiteindelijke productontwerp voor CitizenM is vanwege corona uitgesteld.

13 designobjecten van consumentenafval

Naast hotelafval experimenteerden Sam en Nout ook met consumentenafval. Vanaf januari 2021 verkopen ze dertien verschillende designobjecten. Van lampjes tot een bijzettafel en een loungestoel. Helemaal gemaakt van plastic spullen die zijn weggegooid door Amsterdammers.

Nout legt uit hoe ze aan het plastic kwamen: ‘Kijk, als jij je oude elektronica, zoals een koelkast of staafmixer, naar het recyclepunt brengt, gaat het langs allerlei bedrijven die de verschillende materialen van elkaar scheiden. Het plastic komt uiteindelijk bij een bedrijf dat het plastic sorteert en weer doorverkoopt. Daarvan kochten wij het spul dat niet echt wit is en voor anderen dus alsnog onbruikbaar.’

Subsidie Ruimte voor Duurzaam Initiatief

De pilots van vanPlestik met de Amsterdams hotels en het Amsterdamse consumentenafval werden mede mogelijk gemaakt door de subsidie Ruimte voor Duurzaam Initiatief van de gemeente Amsterdam.


Benieuwd hoe jij circulair kunt leven?

Als Amsterdammer heb je allerlei mogelijkheden om duurzaam om te gaan met je spullen, voedsel en kleding. De Duurzame Wegwijzer helpt jou op weg.

Ga naar de Duurzame Wegwijzer