Verduurzamen Laurierhof met hulp van !WOON

De Laurierhof in De Jordaan krijgt een ingrijpende vernieuwing en verduurzaming. Van de bewoners heeft ruim 70% ingestemd met het plan. Dat is een mooi resultaat van een proces waarin !WOON de huurders helpt.

In 2018 meldde een groep bewoners zich bij het Project Energie en Woningverbetering (PEW) van !WOON met de vraag om de mogelijkheden te inventariseren voor verduurzaming van hun wooncomplex. Hiermee ging de bal rollen. We startten een verkennend onderzoek en hielden een enquête onder de bewoners. De uitkomsten boden verschillende kansen, die besproken zijn met verhuurder Eigen Haard. Deze corporatie is op grote schaal bezig met verduurzaming van hun bezit in het project SaVe (Samen Verduurzamen). Gezien de grote belangstelling van bewoners uit het complex om te verduurzamen besloot Eigen Haard het project naar voren te halen op de planning. Hiermee is de Laurierhof het eerste huurcomplex in het centrum van Amsterdam dat in het SaVe project wordt uitgevoerd.

De energiebesparende maatregelen

  • Dakisolatie
  • Spouwmuur isolatie
  • Dubbel HR++ glas (i.p.v. enkel glas)
  • Verbeterde kierdichting
  • Isolatie vloeren begane grondwoningen
  • 3 zonnepanelen per woning (€6,- p.m. via servicekosten)
  • Mechanische ventilatie incl. CO2- en vochtsensor
  • 16 zonneboilers (voor het warm tapwater)

Daarnaast zal ook onderhoudswerk worden gedaan. De woningen krijgen nieuwe voordeuren, ventilatieroosters, schilderwerk etc. Ook krijgen de bewoners de keuze om elektrisch te koken. Hiermee wordt de woning voorbereid voor aardgasvrij en voorzien van een 3-fase aansluiting. Voor deze complete aanbod van energiebesparende maatregelen is overigens géén huurverhoging gevraagd. Dat is een mooi toekomstgericht aanbod.

70% instemming van de bewoners

Je zou haast denken dat 70% instemming met dit voorstel appeltje-eitje zou moeten zijn. Toch waren bewoners nog niet helemaal gerust gesteld. Vanwege nieuwe brandveiligheidseisen was het van belang dat de raampartij in de keuken een vaste raampartij werd. Dit vonden veel bewoners een belangrijk bezwaar, omdat hiermee de woning niet kan doorwaaien op warme dagen. Gelukkig vond Eigen Haard een mooie technische oplossing waardoor de ramen toch open kunnen. De ramen krijgen speciale scharnieren die automatisch dichtslaan bij brand. Verder waren de nieuwe voordeuren voor sommige bewoners niet helemaal naar wens. Ook dit is opgelost door te kiezen voor een voordeur die wel voldoet aan de wensen van de bewoners.

Energielabel A/A+

Door de verschillende energiebesparende maatregelen krijgen de woningen nu een beter energielabel, namelijk A/A+. Hiermee maken de woningen in één stap 3 en een deel zelfs 4 labelsprongen. Naast de verwachting dat de energierekening omlaag gaat, zijn de woningen straks ook een stuk comfortabeler. In de winter blijft het langer warm in de woning en in zomer blijft het langer koel. Daarbij krijgen de woningen een individueel mechanisch ventilatiesysteem dat volautomatisch werkt, dus hiermee ook een verbeterd binnenklimaat.

Bron: !Woon.nl

Wil jij jouw huurwoning ook verduurzamen?

Als huurder heb je in Amsterdam verschillende mogelijkheden om te verduurzamen. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer