Volledig circulaire houten kubuswoningen voor leerkrachten

Op Centrumeiland op IJburg zijn begin december 2021 de eerste houten modulaire kubuswoningen geplaatst voor het woonproject Juf Nienke. Deze bijzondere woningen worden 100 procent circulair gebouwd en zijn eind juni 2022 klaar. De helft van de 61 huurwoningen zijn voor mensen die werken in het onderwijs, de zorg of veiligheid.

De woningen komen kant-en-klaar uit de fabriek vanuit Uden naar Amsterdam gereden waar ze met één hijskraan op de juiste plek worden gestapeld. "Het is een soort bouwpakket, daardoor gaat de bouw heel erg snel", vertelt Sasja Feenstra, projectontwikkelaar bij Dokvast.

Een hijskraan hijst een houten prefab woningblok op een bouwterrein.
Foto: Stijn Poelstra.

Duurzaam woongebouw

Juf Nienke wordt een volledig duurzaam en circulair gebouw. Dit komt op de volgende manieren terug:

  • Bij de bouw worden duurzame en gerecyclede materialen gebruikt.
  • Het gebouw heeft een WKO-systeem (warmte en koude uit de bodem).
  • De zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat Juf Nienke minimaal energieneutraal zal zijn.
  • De binnentuin, plantenbakken op het ontmoetingsdek en de galerijen en het groendak zorgen voor een maximale wateropvang.
  • Dieren als vleermuizen en gierzwaluwen kunnen een plek vinden in de diverse kasten en verblijven.
  • Toiletten worden doorgespoeld met regenwater afkomstig van het dak
Afbeelding: 3D Studio Prins

Woningen voor leraren en gezinnen

Door het gebrek aan passende woonruimte is er een groot lerarentekort in Amsterdam. In Juf Nienke komen 61 volledig houten huurwoningen, waarvan 30 middeldure huurwoningen bedoeld zijn voor mensen die werken in het onderwijs, de zorg of veiligheid.

Op de begane grond is ruimte voor winkeltjes, een koffiebar, gedeelde werkplekken, ateliers en bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding. Daarboven komen de 61 woningen, variërend in grootte van een studio van 47 vierkante meter tot een ruime eengezinswoning van 156 vierkante meter. De overige 31 woningen zijn vrije sector huurwoningen voor onder andere gezinnen.

Zie ook