Volledig van het gas af

Bert besloot in 2017 samen met zijn vrouw en kinderen om energieneutraal te gaan wonen. Zij zijn volledig van het gas af en besparen 55% op hun energierekening.

Waarom aardgasvrij wonen

"Ik vind het een tof idee om niet meer afhankelijk te zijn van aardgas in Groningen. Daarnaast vind ik het leuk om het één en ander uit te rekenen (i.v.m. financiering van de verbouwing)."

Aanpassingen aan het huis

"De cv-ketel is verwijderd en daarvoor in de plaats hebben wij nu een warmtepomp. Die heeft zowel een buiten-unit als een binnen-unit. De warmtepomp gebruikt extra energie en daarom hebben wij zonnepanelen op het dak en in de tuin gemonteerd. De keuken en woonkamer verwarmen wij met vloerverwarming, de slaapkamers met zogenaamde convectoren en we koken op inductie."

Besparing op de energierekening

Het gas gaat terug naar €0,-. Ongeveer 4 jaar na de installatie in 2017 kan ik zeggen dat onze energienota nu 55% lager is. In de oude situatie betaalden wij gemiddeld € 145,- per maand, dat is nu € 66,-. En met de besparing betalen we de aflossing van de duurzaamheidslening. Nog een paar weetjes: onze 22 zonnepanelen leveren per jaar 5.000 kilowattuur (kWh) op en onze warmtepomp verbruikt per jaar ongeveer 5.000 kilowattuur (kWh); voor verwarming en warm water wonen we energieneutraal. We betalen nu alleen energie voor de tv, koelkast en wasmachine."

Tips

"Ik zou op zoek gaan naar een installatiebedrijf dat beter is voorbereid op het uitvoeren van dit soort werkzaamheden. Ervaring is toch echt wel een pré."

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl