Volledig van het gas af

Bert besloot dit jaar samen met zijn vrouw en kinderen om energieneutraal te gaan wonen. Zij zijn volledig van het gas af en wekken inmiddels twee keer zoveel (duurzame) energie op als dat ze gebruiken.

Waarom aardgasvrij wonen

"Ik vind het een tof idee om niet meer afhankelijk te zijn van aardgas in Groningen. Daarnaast vind ik het leuk om het één en ander uit te rekenen (i.v.m. financiering van de verbouwing)."

Aanpassingen aan het huis

"De cv-ketel is verwijderd en daarvoor in de plaats hebben wij nu een warmtepomp. Die heeft zowel een buiten-unit als een binnen-unit. De warmtepomp gebruikt extra energie en daarom hebben wij zonnepanelen op het dak en in de tuin gemonteerd. De benedenverdieping verwarmen wij met vloerverwarming, de slaapkamers met zogenaamde convectoren en we koken op inductie."

Besparing op de energierekening

Het gas gaat terug naar €0,- en op de elektriciteit maken we winst. Wij wekken twee keer zoveel op als wij verbruiken, dat is een behoorlijke winst. Die winst wordt voor een deel gebruikt voor de investering die wij hebben gedaan om energieneutraal te kunnen wonen."

Tips

"Ik zou op zoek gaan naar een installatiebedrijf dat beter is voorbereid op het uitvoeren van dit soort werkzaamheden. Ervaring is toch echt wel een pré."

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl