VvE in de Tweede Oosterparkstraat verduurzaamt

De VvE in de Tweede Oosterparkstraat 134-168 (1999) heeft 46 zonnepanelen op het dak geplaatst en de binnenverlichting en buitenarmaturen vervangen door LED. Vrijwel alle 40 bewoners van de VvE hebben hun ketel vervangen door een ketel met hoger rendement en plannen worden gemaakt om nog 120 extra zonnepanelen te kunnen plaatsen. Commissielid van de VvE, Pieter Bronsveld is aanjager hiervan en vertelt.

"Ongeveer twee jaar geleden (2014) moest het dak van de VvE vervangen worden, dus waarom niet gelijk duurzaam? Geïnspireerd door mijn werkzaamheden in het vastgoed, keken we in eerste instantie naar het plaatsen van een sedum dak voor onder andere een betere vochtregulering. Omdat dit veel aanpassingen vereiste, hebben we gekeken naar wat zonnepanelen voor ons zouden betekenen. Na een onderzoek hebben we het dak vervangen en daar 46 zonnepanelen op geplaatst. Deze leveren per jaar gezamenlijk ongeveer 10.000 kWh op.

We hebben wel de ruimte om meer zonnepanelen te plaatsen, maar dan betalen wij meer energieheffing, wat een stuk minder op zou leveren. Daarom hebben wij gekozen voor 46 panelen. Nu is de opbrengst van de zonnepanelen bijna gelijk aan de energierekening van de gemeenschappelijke ruimtes."

Zelf aan de slag

"De leden van de VvE zijn enthousiast over de zonnepanelen en zijn zelf ook aan de slag gegaan met duurzaamheid. Vrijwel alle 40 eigenaren hebben hun ketel vervangen door een ketel met hoger rendement. Daarnaast zijn mechanische ventilatieboxen in de woningen vervangen voor energiezuinige exemplaren. De waterdrukinstallatie is vervangen voor een systeem met een variabele pomp. Groot voordeel is dat deze zowel minder energie verbruikt als een stuk stiller is.

Binnen twee maanden gaan we voorleggen om leden zelf maximaal 120 extra zonnepanelen op het dak te laten plaatsen, zodat elk lid zelf kan profiteren van een kleine investering. Dat kan elk lid jaarlijks tot € 150 besparing opleveren op de elektriciteitsrekening!"

Duurzaamheidsscan

"Om het hele pand door te lichten hebben we gebruik gemaakt van de Duurzaamheidsscan van de gemeente. Alle quick wins uit dat rapport, zoals het vervangen van (spaar)lampen door LED-verlichting, hebben wij gelijk doorgevoerd. Al deze maatregelen zijn gefinancierd uit de algemene middelen van de VvE. Na deze uitgaven hebben wij ook alle kosten en opbrengsten voor de komende 10 jaar inzichtelijk gemaakt in een begroting (MJOB) en het resultaat is dat de servicekostenbijdragen per saldo zijn verlaagd."

Informatieavonden

"Het hele traject verliep gemakkelijk. Voor het realiseren van de zonnepanelen hebben we een aantal informatieavonden gehouden en de eigenaren goed op de hoogte gehouden door middel van brieven. Wij blijven kijken naar wat we nog meer kunnen doen om het pand in goede staat te houden en mee te gaan in de wensen van deze tijd."

Wil jij ook verduurzamen met jouw VvE?

Als (woningeigenaar in een) VvE in Amsterdam heb je veel mogelijkheden om te verduurzamen. Boek bijvoorbeeld een gratis energieadviseur. Bekijk de mogelijkheden en hoe je dit financiert in de Duurzame Wegwijzer.

Check de Duurzame Wegwijzer