VVE Lindengracht: al 10 jaar duurzaam

De VvE is rond 2010 gaan nadenken over energiebesparende maatregelen. Het ‘ecofonds’ werd opgericht, waarvoor een deel van de servicekosten opzij werd gezet. Dat laat zien dat iedereen vanaf dag 1 bereid was om zaken aan te pakken.

Sindsdien heeft de VvE de ambities vormgegeven en de nodige projecten opgezet, met als doel het energiegebruik stapsgewijs te verminderen en zoveel mogelijk van het gas af te gaan.

Verduurzaming, stap voor stap

In 2012 werden in het trappenhuis led-verlichting en bewegingssensors toegepast. Sinds 2014 wordt duurzame elektriciteit afgenomen van De Windvogel. Een jaar later, in 2015, werd het enkelglas in voor- en achtergevel vervangen door HR++ glas. Het (voorlopig) laatste deel van het verduurzamingsproject vond plaats in 2017. De gemeenschappelijke cv-ketels werden toen vervangen door twee warmtepompen.

Ook werden er 28 zonnecollectoren en drie 500L buffervaten voor warm water op het dak geplaatst. Dit ondersteunt zowel de verwarming als de gemeenschappelijke, gasgestookte warmwaterboiler. In alle appartementen werden low-H2o convectoren geplaatst, ter vervanging van de 40 jaar oude radiatoren. Hierdoor is stoken met lage temperaturen mogelijk. Tot slot kwam er ook een nieuw thermostaatsysteem voor optimale temperatuurregeling.

Het verduurzamingsproject werd haalbaar met financiering en ISDE-subsidies. En dankzij extra subsidie via het City-zen project, in het kader van Amsterdam Smart City, hoefden de servicekosten niet te worden verhoogd.

Wil jij ook verduurzamen met jouw VvE?

Als (woningeigenaar in een) VvE in Amsterdam heb je veel mogelijkheden om te verduurzamen. Bekijk de mogelijkheden en hoe je dit financiert in de Duurzame Wegwijzer.

Check de Duurzame Wegwijzer