Warmte/koude-opslag en zonnepanelen Amundsenhofje

De bouwgroep Amundsenhofje verbouwde de voormalige Amundsen kleuterschool in 2015 om tot woningen. Duurzaamheid stond bij deze verbouwing in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) hoog in het vaandel.

Het Amundsenhofje is gebouwd in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, kort: CPO. Een vorm van projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen bouwproject.

Warmte-koudeopslag

De aangelegde warmte-koudeopslag (WKO) in combinatie met zonnepanelen beperkt het gasverbruik tot een minimum. De warmte wordt ’s winters aan de bodem onttrokken en ’s zomers voor een deel weer terug­geleverd. De elektriciteit voor de pomp van deze installatie wordt geleverd door zonnepanelen die op het dak zijn aangelegd. Andere zonnepanelen voorzien in een flink deel van de elektriciteitsbehoefte van de tien woningen. Op alle platte daken is een sedumbegroeiing aangebracht wat zorgt voor hoger rendement van de elektriciteitsopwekking.

Hoogwaardige isolatie

Een andere manier waarop de energiebehoefte van de woningen gereduceerd wordt, is het toepassen van hoogwaardige isolatie van muren, ramen en deuren. Doordat het complex bijna geen gas verstookt (er wordt alleen bij capaciteitsproblemen verwarmd met gas) stoten zij bijna geen CO2 en andere afvalgassen uit.

Hergebruik in plaats van sloop en nieuwbouw

Het hergebruik van de school als woningen – in plaats van sloop en nieuwbouw – is een duurzame vorm van bouwen. Bij het (ver)bouwen van de woningen is zoveel mogelijk materiaal hergebruikt. Zo zijn stenen die vrijkwamen door het maken van extra ramen en deuren gebruikt voor het maken van de erfafscheiding.

Benieuwd hoe je als bewonerscollectief ook kunt verduurzamen?

Als bewonerscollectief heb je in Amsterdam veel mogelijkheden om duurzame stappen te zetten. Verduurzaam jullie woning, stap over op schoon vervoer of vergroen de buurt. Doe wat bij jullie past. De Duurzame Wegwijzer helpt jullie op weg.

Ga naar de Duurzame Wegwijzer