Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022 Growing Green Cities

Op 14 april 2022 opent de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in Almere. Hier presenteren Nederlandse en internationale innovators oplossingen die onze steden groener, gezonder, mooier en duurzamer maken. Ook Amsterdam doet mee met een paviljoen, tuin en expositie.

Vergroenen de sleutel naar een leefbare wereld

Het is niet gek dat je bij het woord ‘tuinbouw’ aan woorden als ‘struik’, ‘hark’ of ‘moestuintjes’ denkt. Termen als ‘duurzaamheid’, ‘leefbaarheid’ en ‘een hoopvolle toekomst’ komen waarschijnlijk wat minder snel in je op. Toch is het vergroenen van de leefomgeving in steden van essentieel belang voor onze gezamenlijke toekomst. In 2050 zal namelijk maar liefst 68% van de wereldbevolking in de stad wonen, op slechts 2% van het totale aardoppervlak. In een stad als Amsterdam waar natuur vaak plaats maakt voor beton, glas en staal, is vergroenen en innovatieve tuinbouw de sleutel naar een leefbare wereld.

Growing Green Cities

Bij de Floriade komen eens in de tien jaar alle internationale groene grootheden en lokale groene helden bijeen. In Almere tonen zij in 2022 een half jaar lang hun nieuwste groene uitvindingen, oplossingen en toepassingen binnen het thema ‘Growing Cities Green’. Van verbazingwekkende verticale geveltuinen tot hypermoderne zonnedakpannen en van de beste manieren om tomaten te kweken tot de nieuwste snoeitechnieken.

Inspiratie tot een gezonder leven

Tijdens het bezoek aan de Floriade word je geïnspireerd om groener en gezonder te leven aan de hand van vier subthema’s:

  1. Greening the City: meer groenvoorziening
  2. Feeding the City: duurzame voedselproductie voor en door de stad
  3. Healthying the City: voel je gezond in een gezonde stad
  4. Energising the City: slimmere energievoorzieningen

Maak een reis langs de vele in-bloei-staande tuinen, het inspirerende arboretum en smul van verrassende groene gerechten of bezoek het kunst en cultuurprogramma.

Amsterdamse deelname The Voice of Urban Nature

The Voice of Urban Nature is de gezamenlijke inzending van Amsterdam en Almere op de Floriade Expo 2022. De inzending bestaat uit een paviljoen, tuin en een expositie waar de twee gemeenten willen laten zien hoe ze samen met en voor álle inwoners en de natuur bouwen aan de Groene Stad van Toekomst. Het paviljoen wordt volledig duurzaam gebouwd.

Floriade Schooltuin

Ook kun je het gezamenlijke Schooltuinenproject 'Floriade Schooltuin' bewonderen. 2 basisscholen, 1 uit Amsterdam en 1 uit Almere, trekken straks samen op met hun schooltuinlessen. Op het Floriadeterrein kun je de tientallen tuintjes van de kinderen bekijken en zien wat er gedurende het jaar gezaaid en geoogst wordt. Bezoekers kunnen op een ouderwets schoolbord zien wat een schooltuinproject inhoudt, als inspiratie voor andere steden en landen. Mogelijk blijven de schooltuinen ook na de Expo beschikbaar voor onderwijsdoeleinden.

Laat je inspireren - WeMakeThe.City Green

In aanloop naar de Floriade kun je alvast veel inspiratie, tips en kennis opdoen voor de Groene Stad van de Toekomst met het platform WeMakeThe.City Green. Hier zie je wat er in Amsterdam maar ook in andere Nederlandse en internationale steden al gebeurt op het gebied stadslandbouw, groene balkons en tuinen, voedselbossen, school- en volkstuinen, groene gevels en daken, waterprogramma’s, de groene scheggen en stadsparken. Binnen het platform is The Voice of Urban Nature de titel van zes talkshows van gemeente Amsterdam en Almere in aanloop naar de Floriade.

WeMakeThe.City is een initiatief van gemeente Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam Economic Board, Amsterdam Smart City, AMS, Hogeschool van Amsterdam en Waag