WIBIT zet zich in voor een gezonde, groene, duurzame en klimaatbestendige buurt

‘Westindische buurt in transitie’ (WIBIT) is een groeiend bewonersnetwerk in de Westindische of Postjesbuurt, dat in 2010 ontstaan is uit bewonersinitiatief 'Het begin van een duurzame straat'.

Betrokken bewoners zijn actief in de toepassing van alternatieve energievoorzieningen: gasloos/biogas, duurzame materialen, isolatie en groenblauwe daken, energiebesparing en een gezond binnenklimaat. Het doel van WIBIT is een gezonde en leefbare woon- en leefomgeving te creëren, door bij te dragen aan de biodiversiteit, het herstel van ecosystemen en ecologische ontwikkeling.

Buurtkamer

Buurtkamer Corantijn is een focuspunt in de wijk én voor WIBIT. Hier worden dromen omgezet in concrete acties. Iedere buurtbewoner kan de buurtkamer huren.

Voor de Corantijn is gebruikgemaakt van duurzame materialen zoals FSC-hout en leemstuc, en veel van de inrichting is gerecycled. Er is lagetemperatuur- en infraroodverwarming aanwezig. Regenwater wordt opgevangen in een regenton.

Energieontbijt, spreekuren en themabijeenkomsten

Naar stedelijk voorbeeld en in samenwerking met koplopernetwerk 02025 organiseert WIBIT op donderdagen energieontbijtjes. Ook zijn er spreekuren en bijeenkomsten met bekende sprekers over thema’s als klimaatadaptatie, groenblauw, natuur- en watervriendelijke tuinen, recycling en duurzame (deel)mobiliteit.

Benieuwd hoe jij kunt verduurzamen?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Isoleer je huis of je bedrijfspand, stap over op schoon vervoer of vergroen je buurt. Doe wat bij jou past. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer