Wielerbaan Velodrome duurzaam opgeknapt en oude vloer hergebruikt

Het Velodrome in Sloten is in 2021 helemaal opgeknapt. De wedstrijdbaan is vervangen, achterstallig onderhoud is weggewerkt en er zijn duurzame verbeteringen geïnstalleerd, zoals LED verlichting en zonnepanelen. De oude hardhouten vloer is verkocht en wordt volledig hergebruikt.

Het Velodrome Amsterdam is één van de drie overdekte accommodaties voor baanwielrennen in Nederland. Baanwielrennen vindt plaats op een speciaal hiervoor ontworpen baan. Omdat er geen tegenwind is bereik je hoge snelheden. Om te voorkomen dat de renners uit de bocht vliegen, zijn de bochten erg stijl (ongeveer 47
graden). Een baanfiets heeft geen remmen, versnellingen en vanwege de veiligheid ook geen vrijloop. Je moet dus altijd doortrappen.

Hergebruik oude hardhouten vloer

De oude vloer van het Velodrome bestond uit kostbaar hardhout (merbau en afzelia). Normaal gesproken was deze vloer afgevoerd, wat de gemeente geld zou kosten. Dat zou toch anders moeten. Samen met Stichting Insert is een actie opgezet om de vloer een nieuwe bestemming te geven, in onder andere bouw- en interieurprojecten.

Op eigen kosten organiseerde Stichting Insert het hele traject, van kijkdagen tot uitvoering en opvolging. De leden van de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI), kregen de primeur. Geïnteresseerden konden zich intekenen voor het hout, in ruil voor een kleine donatie van 5 euro per vierkante meter. Na berichten op onder andere AT5, zat de intekenlijst binnen enkele dagen vol. Maar niet alleen onder interieurarchitecten was de vloer populair.

Oud houten plankje van de oude wielerbaan met daarin gegrafeerd '1972-2021 Velodrome'
Herinneringsplankje gemaakt van de oude wielerbaan

Herinneringsplankjes

De baan roept warme herinneringen op bij de wielrenners. De oude historische vloer was sinds 1972 in gebruik voor trainingen en wedstrijden, zoals zesdaagsen en NK’s. Daarom kregen sportliefhebbers ook de kans een stukje van de vloer te kopen tegen een kleine donatie van minimaal 7,50 euro. In de werkplaats van De Houtstek zijn 500 herinneringsplankjes gemaakt door mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid. Deze plankjes zijn gemaakt van de originele vloer en kunnen aan de muur worden gehangen of worden neergezet.

Donaties Jeugdfonds Sport

De opbrengst van de vloer komt weer ten goede aan de Amsterdammers. Met de donaties is een totaalbedrag van meer dan 8.700 euro opgehaald en tijdens de heropening met een cheque overhandigd door Wethouder Simone Kukenheim. Daarmee betaalt het Jeugdfonds Sport de contributie voor kinderen en jongeren uit gezinnen waarvan de ouders/verzorgers financieel niet in staat zijn de kosten van de sport te dragen. Zo’n 35 kinderen kunnen van de opbrengst een jaar lang sporten. Missie driedubbel geslaagd!