Wildemanbuurt plukt fruit en groente in openbare tuin

Op de hoek van Reinveen en de Notweg in de Wildemanbuurt in Nieuw-West staan moestuinbakken, tuingereedschap en speeltoestellen. Buurtbewoners werken samen met de naastgelegen moskee voor dit mooie ‘Groen in de Buurt’ initiatief.

Aan het woord Maria-Edith: “Ik ben een Colombiaanse vrouw, kleurrijk en spontaan. En dan kijk je door het raam en zie je zo een grijze straat met grijze hemel, en ik dacht: 'Dit is niet fijn!', en zo ben ik begonnen.” Ze wilde van haar straat een groene ‘sprookjesstraat’ maken, vooral voor de kinderen in de buurt. In overleg met de gemeente adopteerde ze het plantsoen dat ze samen met een groep buurtbewoners heeft omgetoverd in een buurttuin.

Met behulp van het Groen in de Buurt budget (2018) van het stadsdeel zijn er speeltoestellen en 8 nieuwe moestuinbakken geplaatst. Samen met de voorzitter van de naastgelegen moskee werd een beheerovereenkomst met het stadsdeel getekend. De bewoners hebben de beheertaak van de gemeente overgenomen en onderhouden de tuin zelf.

Ontwerpvoorstel van bewoners

Het ontwerpvoorstel voor de moestuin is gemaakt door de bewoners. Maria-Edith: “Mijn idee was om een plek te maken voor de hele familie, waar de kinderen kunnen schommelen en de ouders kunnen praten, zitten, zonnen en tuinieren.” De moestuin ligt er nu piekfijn bij. De moestuinbakken, die de bewoners zelf in elkaar hebben gezet, leveren met regelmaat een mooie oogst op voor de buurtbewoners.

Het hele jaar door tuinieren en spelen

Voor Maria-Edith was het belangrijk dat de bewoners zouden merken dat ze op straat in hun eigen buurt voedsel kunnen verbouwen en oogsten. “We hebben alleen maar plantenbakken en zaden nodig, en dan kunnen we het hele jaar door tuinieren en oogsten!” De kinderen zijn enthousiast en hebben veel geleerd: “De kinderen wilden vorig jaar allemaal hun moestuinbakjes van de Albert Heijn plaatsen in de bakken, dat vonden wij fantastisch.” De kinderen hebben veel geleerd over verschillende plantensoorten, de voeding en hoe ze geplant en geoogst moeten worden. Zo zijn er bijvoorbeeld eetbare bloemen als de Oost-Indische kers geplant. Al met al een groot succes.

Een betrokken en diverse groep buurtbewoners

De moestuin draagt bij aan de verbinding en gemeenschap in de buurt. Hoewel het in eerste instantie moeilijk was om mensen te betrekken, werden er gaandeweg steeds meer buurtbewoners enthousiast. Belangrijk hierbij was de naastgelegen moskee, die het idee voor de buurtmoestuin steunde en medeverantwoordelijk is voor het onderhoud.

Maria-Edith: “Ze waren enthousiast om te helpen, bijvoorbeeld door tijdens de buurtvergaderingen over de moestuin buiten stoelen en thee te regelen.” Een belangrijke reden om de moestuin te realiseren, was zodat de buurtbewoners met verschillende achtergronden meer naar buiten zouden treden en met elkaar in contact zouden komen. Dit is volgens Maria-Edith aardig gelukt: “Er komen kinderen uit allemaal landen helpen en spelen: Syrië, India, Marokko, Nederland, noem maar op! En de groep vrijwilligers waarmee we de tuin samen hebben gemaakt was ook multicultureel, dat was heel fijn.”

Zelfbeheer

De gemeente heeft gezorgd voor aarde, tuinsnippers en een gevulde tuingereedschapskist, en het is de bedoeling dat de buurtbewoners hiermee de tuin zelf onderhouden. Daarmee heeft de gemeente de beheertaak overgedragen aan de buurtbewoners. Het gezamenlijke onderhoud gaat de bewoners goed af: “Het maken van de tuin met alle buurtbewoners was een plezier, heerlijk!”

Soepele samenwerking met het stadsdeel

Toen het idee geboren werd, heeft Maria-Edith contact opgenomen met het stadsdeel. Na enig doorzetten, waarvan ze zelf zegt dat dat een van haar kwaliteiten is, verliep de subsidieaanvraag voorspoedig en gemakkelijk. “Het stadsdeel stelt natuurlijk eisen, maar dat is logisch. Het is niet de bedoeling dat iedereen gemakkelijk geld krijgt en er op die manier misschien misbruik van maakt”, aldus Maria-Edith.

Toen Maria-Edith samen met de buurtbewoners en de moskee een goed plan voor de moestuin had gemaakt, ging het snel. Het stadsdeel heeft materialen aangeleverd. Als Maria-Edith wordt gevraagd of zij de subsidieregeling zou aanraden aan andere Amsterdammers, hoeft ze niet lang na te denken: “Ja, zeker! Als iedereen dat zou doen, zou Amsterdam er zo mooi uitzien. De straten kunnen vaak wel wat groener en mooier… Het kost enige inspanning, maar als je gemotiveerd bent, is het resultaat heel bevredigend!”

Wil jij ook aan de slag met het vergroenen van jouw buurt?

Een groene buurt levert niet alleen meer woonplezier op, het helpt ook de biodiversiteit en maakt de buurt regenbestendig. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer