Wonen op een energiebron
Na jarenlang te hebben gelezen over het aardgasvrij maken van huizen, besloot ook deze Amsterdammer zijn huis te verduurzamen.
Waarom uw woning aardgasvrij maken
"Ik ben aardgasvrij geworden eigenlijk door ‘De Twaalf Ambachten’. Ik heb al jaren een abonnement op hun blad. Deze stichting laat zien dat duurzaamheid niet per se duur en ingewikkeld hoeft te zijn. Ik las er veel over. Op een gegeven moment ga je zelf ook op een bepaalde manier denken; het moet allemaal zuiniger, milieuvriendelijker. En daarbij alle narigheid in Groningen. Daardoor heb ik de knoop echt doorgehakt. Ik dacht nu ga ik van het gas af. Ik was al helemaal vertrouwd met het idee van stralingswarmte. Ik deed het vooral voor het milieu, maar het levert ook iets op."
De aanpak
"De allereerste stap was isoleren. De vloer, het dak en de wanden. Sinds vorig jaar heb ik ook dubbel glas en een groen dak. Dat was het voorbereidende werk. Toen ben ik een keer met mijn broer naar Rotterdam gereden, naar de leverancier. Daar hebben we een praatje gemaakt en infraroodpanelen besteld. Die hangen hier nu aan het plafond. De warmte straalt naar beneden. Als je echt in de straling zit is de warmte het prettigst. Eigenlijk net als in de zon. De straling van een infraroodpaneel verwarmt namelijk geen ruimtes, maar objecten in een ruimte zoals meubels of personen."
Verdere aanpassingen
"Ik had geld apart gezet voor zonnepanelen. Maar helaas houdt deze boot dat niet. Het is een instabiel bootje. Met de Noordwesterstorm bewoog de hele boot, dat moet je niet erger maken door panelen op het dak te zetten. Dus nu heb ik geïnvesteerd in zonnepanelen verderop, op een boerderijdak.
Verder heb ik een composttoilet om water te besparen, een inductieplaat en een doorstroomverwarmer. Deze geeft warm water zodra je de kraan open zet. Doordat je geen warm water hoeft op te slaan in een boiler, bespaar je energie. Wel had ik hier een 3 fasen groep voor nodig. Daarom heb ik nu een hele nieuwe stroomkast. Dat was de grootste uitgave. Ik heb zelf de bedrading naar de kast getrokken. De elektricien heeft het toen aangesloten. Ik wil namelijk niet dat zomaar iedereen in mijn huis aan de slag gaat. Ik heb deze woning zelf gebouwd. Ik weet precies hoe alles loopt en waar de bevestigingen achter het gips zitten."
Nog meer toekomstplannen
"Ja ik heb nog meer toekomstplannen , ik wil nog wel eens een stapje verder zetten. In feite liggen we hier natuurlijk op een warmtebron. Ik lig aan het Buiksloterkanaal en zou dit water wel als energiebron willen gebruiken.
Dat zag ik bij een woonboot aan de Amstel. Die man woont helemaal aardgasvrij en verwarmt zijn woonboot met een water-water warmtepomp. Hij was sowieso wel erg van de techniek en heeft toen samen met een leverancier alles uitgevogeld. Hij vertelde dat het water op 1,5 meter diepte nooit kouder is dan 10 graden, zelfs niet in de winter. Als je een warmtepomp op het dak zet kan het al min 10 graden worden. Dat kan hij wel aan, maar dan moet ie toch een stuk harder werken. Ja zo’n water-water warmtepomp zou ik hier ook wel willen hebben."
Kent u verder nog meer mensen die aardgasvrij wonen?
"Mijn broer heeft een lucht warmtepomp op het dak staan."
Tips voor andere Amsterdammers
"Ga je motivatie na. Als je gemotiveerd bent om het doen, ga je dan oriënteren. En hou vol, bijt door en vraag subsidie aan als dat weer beschikbaar is. Dat maakt de stap een stuk makkelijker!"
Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?
Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.