!WOON laat bewoners Zuidoost kennis maken met inductiekoken

Huurdersbelangenorganisatie !WOON organiseert in stadsdeel Zuidoost bijeenkomsten waar bewoners kennis kunnen maken met koken op inductie. Voedsel en koken spelen een belangrijke sociale rol in Zuidoost. Het is het sociale cement van het stadsdeel.

Koken zonder vuur

Veel bewoners staan enigszins sceptisch tegenover koken zonder vuur. Mensen denken dat koken op inductie zorgt voor een lastige vertraging: als je de temperatuur hoger zet wordt het pas een tijdje later warmer. Dat is niet zo, moderne inductiekookplaten reageren vrijwel direct. Ook denken sommige bewoners dat koken met een wok niet mogelijk is met een inductiekookplaat. De bijeenkomsten zijn bedoeld om bewoners op een vrolijke manier kennis te laten maken met inductiekoken en zo de bezwaren weg te nemen.

Warmtenet

Dit is vooral relevant voor bewoners en VvE’s die overgaan, of zijn overgegaan, op een warmtenet. Om het gasnet volledig te kunnen afkoppelen moeten bewoners ook overstappen op koken zonder aardgas. Bij flatgebouwen met grote VVE’s is het nodig dat alle bewoners die overstap maken: een complexe operatie. Ook omdat er aanpassingen in de meterkast nodig zijn. Voor inductiekoken is een driefasenaansluiting nodig, terwijl de meeste woningen een eenfaseaansluiting hebben. Als alle bewoners tegelijk overstappen, kan de netbeheerder dit in één keer aanpakken. Dat scheelt in de kosten. De gemeente stelt subsidie beschikbaar voor de overstap naar inductiekoken (2019).