Woonark Deinse "Aardgasvrij omdat het kan! En moet."

Onze nieuwe woonark aan de Schinkel wordt volledig verwarmd met infraroodpanelen. Warm water komt van een warmtepomp die de warme lucht van de woonkamer gebruikt om ons tapwater te verwarmen. De stroom komt van de zonnepanelen op ons dak. Daarmee wekken we bijna alle stroom die we nodig hebben op!

Aanpak

We hebben zelf een plan gemaakt en vervolgens met de bouwer besproken. Die heeft de juiste specialisten erbij gehaald om het te realiseren. Voor hem was infrarood en de warmtepomp ook nieuw. Hij heeft veel geleerd!

Woonkamer van de aardgasvrije woonark Deinse met een infraroodpaneel op het plafond

Je verdient het terug

Het is niet kostbaar, want de energienota vervalt. Dat is toch snel een besparing van 150 euro per maand. Aan de voorkant investeer je meer, maar je verdient het in een jaar of 10/15 terug.

Goed gevoel om schoon te zijn

Wij vinden het all electric wonen heerlijk. Een inductiekookplaat is vele malen makkelijker schoon te maken, de infrarood verwarming voelt als lichte straling van de zon, echt fijn en het geeft natuurlijk een geweldig goed gevoel dat we helemaal schoon zijn!

Tips voor andere (woonark)bewoners die aardgasvrij/all electric willen worden

Bereid je zelf voor op de mogelijkheden. Bijvoorbeeld op Thuisbaas.nl en bezoek wat huizen die je voor zijn gegaan. Dat kan heel makkelijk via Duurzamehuizenroute.nl. Leer van de ervaringen van anderen! Bepaal voor jezelf wat jij fijne warmte vindt: infrarood of een warmtepomp. Bij deze laatste heb je meestal vloerverwarming, dat vinden wij niet zo fijn omdat het niet regelbaar is. De pomp zelf neemt ruimte in, vraagt onderhoud en is wat duurder in aanschaf. Zorg dat je een bouwer/installateur hebt met kennis van zaken óf openstaat om te leren. Dat is natuurlijk helemaal mooi, want dat brengt een sneeuwbal in werking.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl