Woonbotenvereniging verkent energieadvies op maat
Ongeveer 2.500 woonboten kleuren de Amsterdamse grachten. Door de ligging op het water zijn standaard verduurzamingsoplossingen niet altijd even geschikt. De Woonbotenvereniging wil een persoonlijk energieadvies ontwikkelen.
Transitievisie Warmte en warmtepompen
Bob vertelt namens de Woonbootvereniging Amsterdam: “De gemeente Amsterdam heeft de Transitievisie Warmte opgesteld, waarbij ze per buurt een soort grote gemene deler hebben benoemd om huizen van het aardgas af te halen. De ene buurt wordt bijvoorbeeld aangesloten op een warmtenet, de andere buurt krijgt een all-electric oplossing, enzovoorts.”
“Soms liggen er in zo’n buurt ook nog woonboten. Daar kan een ander systeem meer voor de hand liggen en praktischer zijn om op over te stappen. Vaak zijn dat warmtepompen. Omdat woonboten op het water drijven, kun je het omringende water gebruiken als bron voor je warmtepomp. Daarmee kun je je woonboot op een slimme manier verwarmen.”
Buiten de boot vallen
“Woonboten nemen een bijzondere positie in op de woningmarkt. Het is bijvoorbeeld geen onroerend goed, waardoor ze soms buiten de boot vallen bij (subsidie)regelingen. Bijvoorbeeld de oude SEEH subsidieregeling voor isolatie, die gold expliciet niet voor woonschepen. Zo zitten er allemaal hiaten in de markt van de subsidieregelingen, waardoor het allemaal wat lastiger is.”
Gepast energieadvies voor woonboten
“Maar verduurzamen is toch nodig. Daarom willen wij als overkoepelende Woonbotenvereniging Amsterdam een plan maken hoe wij de woonbootbewoners kunnen helpen met het verduurzamen van hun woonboot of woonschip. Door een gepast en persoonlijk energieadvies te verzorgen.”
Ruimte voor Duurzaam Initiatief
“Door de toekenning van de subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief kunnen we nu verkennen of dit haalbaar is. In eerste instantie gaan we contact opnemen met zoveel mogelijk lokale woonbootverenigingen om te kijken wie er allemaal wil meedoen aan het project. We willen graag gezamenlijk optrekken om zoveel mogelijk woonbootbewoners te helpen met het beter isoleren en verwarmen van hun woningen.”
“Ook willen we leren van bewoners die hun woonboot al verduurzaamd hebben. Er is al veel deskundigheid. We gaan in kaart brengen waar de kennis zit. Vervolgens gaan we een pilot doen met een aantal woonboten waar we een advies voor opstellen.”
Collectieve inkoop
“Als de verkenning goed uitpakt, gaan we het energieadvies op maat verder uitrollen. Daar vragen we dan opnieuw subsidie voor aan. Voor de opschaling zullen we mensen moeten inhuren om de energieadviezen te geven. Wellicht gaan we ook een collectieve inkoop realiseren van bijvoorbeeld warmtepompen. Hiermee zou de drempel nog lager moeten worden om woonboten te verduurzamen.”
Meer lezen?
Ook op deze website onder 'Wat doen Amsterdammers': het verhaal over hoe Bob zelf z’n stalen viskotter uit 1958 heeft verbouwd tot duurzaam woonschip.
Ook jij kunt slim verduurzamen
Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Isoleer je huis of je bedrijfspand, stap over op schoon vervoer of vergroen je buurt. Doe wat bij jou past. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.