Zelfbouwproject Nautilus realiseerde een eigen warmte-installatie

Nautilus op het Zeeburgereiland is ontwikkeld en gebouwd in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het woon-werkgebouw heeft een eigen klimaatinstallatie, met warmtepompen, zonnecollectoren en zonnepanelen.

De eerste initiatieven voor Nautilus dateren van 2004, lang voor de bouwcrisis. Het complex is in 2015 opgeleverd als een van de eerste complexen in de Sportheldenbuurt op het Zeeburgereiland.

Losgekoppeld van stadswarmte

De initiatiefnemers hadden de wens een energieneutraal gebouw te realiseren. Dankzij de eigen warmte-installatie is Nautilus losgekoppeld van stadswarmte. Dat was niet vanzelfsprekend. Er moest lang voor worden onderhandeld met de gemeente. Uiteindelijk krijgt Nautilus in 2013, op basis van een rapport van CE Delft, toestemming van wethouder Van Poelgeest om - bij uitzondering - een eigen warmtevoorziening te realiseren. Uit het rapport van CE Delft bleek dat de warmte-installatie een veel lagere CO2-uitstoot zou hebben dan stadswarmte.

De 44 huishoudens van Nautilus vormen nu een VVE en zorgen voor de gemeenschappelijke voorzieningen zoals tuin, bar en expositieruimte, logeerkamer en dakterrassen.

Wil jij als bewonerscollectief in Amsterdam weten welke mogelijkheden er zijn om te verduurzamen?

De Duurzame Wegwijzer geeft een overzicht van de duurzame stappen die jullie kunnen zetten en hoe jullie dit kunnen financieren.

Check de Duurzame Wegwijzer