Zoev City maakt zorgeloos, elektrisch vervoer over het water mogelijk

Zoev City staat voor ‘Zorgeloze Oplossing Elektrisch Vervoer in de stad’. Zoev City heeft een concept ontwikkeld om goederen en afval binnen Amsterdam elektrisch te vervoeren over het water.

Dichtslibbende wegen en zwakke kades

Zoev City is in het leven geroepen om zo min mogelijk meters over de weg te maken. De wegen slibben immers dicht en de kades zijn te zwak voor (zwaar) verkeer. Daarom verzorgen ze in Amsterdam duurzaam transport van goederen over het water. Dat betekent minder drukte op de weg, geen fijnstof en CO2, en minder geluidsoverlast. Met de eerste officieel gecertificeerde elektrische sleep-duwboot verplaatsen ze bouwmaterialen naar verschillende projecten in de stad. Een transport kan wel 6 volle vrachtwagens vervangen.

Daarnaast zijn ze een plan aan het ontwikkelen voor de inrichting van verschillende drijvende hubs waar transportschepen kunnen laden en lossen. Vanaf deze hubs wordt de rest van de stad met kleinere en lichtere elektrische wagens verder bevoorraad.

Onderhoud van de vloot

De vloot van circa 50 schepen wordt onderhouden in een kleine haven in Amsterdam-Noord. Daar staan de heren van Cordaan/Transtech altijd klaar om de klus te klaren. Het is een team van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, onder leiding van een jobcoach en het Hoofd Onderhoud. Hun motto luidt: “Er is altijd wat te doen en er is voor iedereen werk!”

Wil jij ook overstappen op schoon vervoer?

Als Amsterdammer heb je veel mogelijkheden om over te stappen op schoon vervoer. Bekijk de mogelijkheden en hoe je dit financiert in de Duurzame Wegwijzer.

Check de Duurzame Wegwijzer