Zon in de Hartenstraat | Zonnepanelen op een monument

Middenin het centrum van de stad ligt de woning van Hans en Celi. Hun pand aan de Hartenstraat heeft zonnepanelen op het dak liggen. En dat is best bijzonder, want ook het aangezicht van onze daken in Amsterdam valt onder beschermd stadsgezicht. Hans en Celi hebben in juli een vergunningsaanvraag gedaan. Eind Augustus lagen hun twaalf panelen al op het dak.

Zonnepaneel op monument 1645 Hartenstraat Gemeente Amsterdam Wieke Braat

Het monumentale pand op de Hartenstraat stamt uit 1645. Het heeft dubbelglas maar de muren zijn niet geïsoleerd. Omdat het pand een "tweeling" is, staat het aan de linkerzijde vast aan zijn zuster. De andere kant is een bakstenen muur, die los van de buren staat. Hans en Celi hebben hun huis in 1996 gekocht.


Vergunning voor zonnepanelen

Als je zonnepanelen op je dak gaat leggen, heb je voor de meeste daken geen vergunning nodig. Maar voor een monument moet je een omgevingsvergunning aanvragen bij het omgevingsloket. Je vult online je gegevens in en moet verschillende documenten uploaden, waaronder foto’s van je huis, technische informatie over de zonnepanelen en de bevestiging en een tekening van je dak op schaal waarop de zonnepanelen en de afmetingen zijn aangegeven. Het vergunningstraject ging heel soepel, vertellen Hans en Celi. Al binnen vijf weken kregen zij toestemming om zonnepanelen op hun dak te leggen. Het dak is niet zichtbaar vanuit de openbare ruimte en dus is het gemakkelijker de vergunning te krijgen. Voor advies en hulp bij de voorbereiding van de vergunningaanvraag gingen Hans en Celi naar het Loket Duurzaam Erfgoed. "Iedereen was erg vriendelijk en behulpzaam", zegt Hans.

Hartenstraat Gemeente Amsterdam Wieke Braat

Zes bomen

Hans en Celi wilden al langer bijdragen aan een groenere toekomst. De inval van het Russische leger in Oekraïne was de doorslaggevende factor om nu toch echt tot actie over te gaan. Zo liggen er nu twaalf zonnepanelen op het puntdak van hun pandje aan de Hartenstraat: zes op het oosten en zes op het westen. De panelen hebben nu al 308.8 kwh aan elektriciteit opgewekt. "Daarmee hebben we al zes bomen gered", aldus Hans.

Een gemiddeld huishouden verbruikt zo'n 2400 kwh per jaar. Hans en Celli zouden met hun twaalf panelen ongeveer dat opwekken. De stroom die ze niet gebruiken gaat weer terug het net op wat weer verrekend wordt voor als ze zelf niet voldoende zouden opwekken.

Infrarood panelen

Hans heeft in plaats van zijn verwarming op iedere verdieping twee of meerdere infraroodpanelen. Die geven een prettige droge warmte en draaien op elektriciteit. Zo kan het gasverbruik geminimaliseerd worden tot groen gas dat nodig is om elektriciteit op te wekken als de zonnepanelen niet voldoende hebben opgewekt.

Hoe kan jij dit doen?

Kijk op de site van Duurzaam Erfgoed

Voor meer informatie over zon op een monument