Coöperatie Zon op Bos en Lommerplein

Een vijftal bewoners binnen de VvE van het complex aan het Bos en Lommerplein en Leeuwendalersweg kreeg in 2017 het idee om te gaan verduurzamen. Ze richtten binnen hun VvE een Duurzaamheidscommissie op, verdeelden de taken en gingen aan de slag. Sinds juni 2020 liggen er maar liefst 160 zonnepanelen op het gezamenlijke dak. Om dat voor elkaar te krijgen, was wel wat doorzettingsvermogen nodig.

Gratis energieadvies

Cliff, bewoner en lid van de VvE, vertelt: “Om te onderzoeken wat de mogelijkheden waren, hebben we subsidie ontvangen. Wij bleken een geschikt dak te hebben voor de aanleg van zonnepanelen. Ook hebben we gebruik gemaakt van een gratis energieadvies van de gemeente Amsterdam over hoe we onze VvE het beste konden verduurzamen. Dankzij dit advies hangen er nu ook ledlampen in het hele pand, 400 stuks, waarmee 50% op stroomverbruik van de verlichting bespaard wordt.”

De Postcoderoos

Om dit alles in goede banen te leiden hebben zij de coöperatie Zon op Bos en Lommerplein opgericht en met de Postcoderoosregeling de zonnepanelen aangelegd. Met deze regeling blijven de zonnepanelen op het dak eigendom van de gezamenlijke coöperatie. In ruil voor een deelname (investering) aan de coöperatie ontvangen de deelnemende bewoners jaarlijks een teruggave van energiebelasting die zij betaald hebben over de energie die zij thuis gebruiken.

5 mannen staan op een dak tussen zonnepanelen en toosten met een glas champagne
Bestuur coöperatie Zon op Bos en Lommerplein

De papierwinkel

Het opzetten van de Postcoderoos bleek veel werk. Ondanks dat ze een adviesbureau hadden ingeschakeld, moest de coöperatie Zon op het Bos en Lommerplein ook een groot deel zelf doen. Dat vereiste een enorme inspanning, omdat het Postcoderoos-systeem complex is. Cliff vertelt daarover: “De grootste uitdaging was de enorme papierwinkel aan contracten, administratie e.d. en de hoeveelheid tijd het kost om de papierwinkel rond te krijgen om het vervolgens gerealiseerd te krijgen. Ook duurbetaalde adviseurs bleken dat niet op te kunnen lossen. In de loop der tijd neemt de motivatie af... Dan wil je dat die panelen er gewoon snel liggen. Als dat sneller en makkelijker kan dan zouden veel meer VvE's panelen nemen denk ik.”

160 zonnepanelen en nog ruimte op het dak over

De aanhouder wint. “Sinds juni 2020 plukken we de vruchten van de inspanning: 160 zonnepanelen produceren groene stroom voor de bewoners van de VvE in ons complex. Bewoners die lid zijn van de coöperatie en certificaten hebben gekocht, voorzien hiermee (deels) in hun jaarlijkse energieverbruik. Daarnaast dekt de VvE ook het energieverbruik van de gezamenlijke voorzieningen met 36 van de 160 zonnepanelen. Wij hebben 15 van de 96 appartementen weten te overtuigen om in zonnepanelen te investeren. Nu de panelen er liggen, hoop ik dat het alsnog alle twijfels wegneemt en dat er meer bewoners mee willen doen. Er is nog zat ruimte op het dak voor nog meer zonnepanelen, dus wie weet leggen we dat volgend jaar ook vol,” aldus Cliff.

Foto bovenaan: Stadsdeelbestuurder Melanie van der Horst feliciteert Cliff en Linda bij de feestelijke ingebruikname van de 160 zonnepanelen.

Benieuwd hoe je jouw VvE energiezuinig kan maken?

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen gratis energieadvies van de gemeente krijgen. Een deskundig adviseur maakt een afspraak om te videobellen en kijkt wat de mogelijkheden zijn om energie te besparen of zonnepanelen te plaatsen.
Bekijk wat een energieadviseur voor jouw VvE kan doen op Amsterdam.nl