Zon op StadsHoeve en Zon op StadsHoeve-TintelTuin

Zonnepanelen op het dak van de boerderij en het kindercentrum; de buurt investeert via de postcoderegeling.

Zon op Nederland helpt initiatiefgroepen om te komen tot een succesvol buurtproject. Ze helpen bij het vinden van een dak, ondersteunen bij het werven van buurtgenoten, regelen van financiering, helpen bij juridische en fiscale zaken en bij het maken van afspraken met leveranciers.

Net buiten Zunderdorp ligt de boerderij van Angela en Albert. Zij hebben met behulp van Zon Op Nederland de coöperatie Zon StadsHoeve opgericht. Zij hebben met 36 huishoudens bijna honderd panelen op een van de staldaken geïnstalleerd. Begin 2019 is de installatie uitgebreid met 165 panelen. De opgerichte coöperatie StadsHoeve-TintelTuin heeft 180 panelen op de nabijgelegen kinderopvang TintelTuin geïnstalleerd.

Gemolken op zonnestroom

Buurtgenoten die via de postcoderegeling investeren in zonnepanelen profiteren van een korting op de energiebelasting (Regeling Verlaagd Tarief). Daarnaast ontvangen ze ook de opbrengst van de stroomverkoop. 
Albert: “De koeien worden elke morgen gemolken op zonnestroom. Dat vind ik wel een mooie gedachte. De StadsHoeve is een biodynamische boerderij waarbij zorg voor de wereld om ons heen centraal staat. Zonnepanelen op het dak horen daar dus bij – en al helemaal als dat samen met de buurt wordt gedaan.”

Wil jij ook aan de slag met zonne-energie?

Ook jij kunt voordeel halen uit de zon. Leg zonnepanelen op je dak of doe mee aan een groot zonnedak bij jou in de buurt. Gemeente Amsterdam helpt jou hier graag bij. De Duurzame Wegwijzer geeft een overzicht van de mogelijkheden.

Check de Duurzame Wegwijzer