Zonnepanelen op een rijksmonument aan de Amstel

De aanhouder wint. Het is steeds vaker toegestaan om zonnepanelen op je dak te plaatsen, zelfs op een monument in de binnenstad.

Makkelijk is het niet

Dat merkte een huiseigenaar toen hij zonnepanelen op zijn dak wilde plaatsen. Het werd een zoektocht in regelgeving en op websites. Maar de aanhouder wint. Sinds juli 2018 liggen er zonnepanelen op het dak van het rijksmonument in hartje Amsterdam. Daarbij heeft hij ook het hele huis geïsoleerd (HR+++ glas, vloer-, dak- en gevelisolatie) en van een warmtepomp voorzien waardoor het nu een Energielabel B-Rijksmonument is.

De initiatiefnemer wilde duurzamer wonen en vond het een aantrekkelijk idee om zelf schone energie op te wekken. Bovendien leek het een goede investering. Het bleek een hele uitdaging. Monumentenzorg is erg streng, en men was nog niet volledig op de hoogte van de nieuwste regels. Doorzettingsvermogen hielp. Met een goede voorbereiding en hulp van de juiste mensen bleek het uiteindelijk goed te doen.

Foto's: Copyright M. van Beeck

Wil jij jouw monument of woning met beschermd stadsgezicht verduurzamen?

Als eigenaar van een monument of woning in een beschermd stadsgezicht in Amsterdam heb je veel mogelijkheden om te verduurzamen. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer