Zonnepanelen op het Spinoza Lyceum

Op het dak van het Spinoza Lyceum liggen sinds juli 2021 ruim 500 zonnepanelen. Dat is best bijzonder, want het schoolgebouw is een monument. Daar mag je zonnepanelen leggen, maar de regels zijn strenger. Er zijn ook 3 extra panelen: niet voor op het dak maar voor op een door de leerlingen zelf te bouwen boot.

Zonnepanelen op het Spinoza Lyceum voor alle Amsterdammers

Bijzonder is dat de zonnepanelen op het Spinoza Lyceum coöperatief zijn. Dat betekent dat ze niet van de school zijn, maar van Amsterdammers. Via Zuiderlicht kan iedereen mede-eigenaar worden van de panelen. Lid ben je al voor eenmalig €1,-. Wie met leningen mee investeert krijgt rente en na circa 10 jaar zijn inleg weer terug. Ook wie zelf geen eigen dak heeft, of geen geschikt dak, kan zo tóch bijdragen aan de Amsterdamse energietransitie.

Voorkant schoolgebouw Spinoza Lyceum met veel raampartijen in rode kozijnen. Op het schoolplein staat een standbeeld van Spinoza.
Het in 1957 opgerichte Spinoza Lyceum. Sinds juli 2021 liggen er ruim 500 zonnepanelen op het dak.

539 + 3 zonnepanelen

In totaal liggen er 539 zonnepanelen op het Spinoza Lyceum. De stroom gaat naar de school. Via een app en een beeldscherm op de gang kunnen de leerlingen dagelijks de stroomopbrengst monitoren. De school heeft bovendien nog 3 extra panelen: niet voor op het dak maar voor op een door de leerlingen zelf te bouwen boot. Met de stroom van die panelen kun je varen. Racen. Andere scholieren verslaan.

Leerlingen Spinoza Lyceum leren en varen met zonne-energie

‘Ik kijk nu anders naar elektronica’, zegt Milo Koene. Milo zit in 5 VWO en mag voor de tweede keer meebouwen aan zo’n boot op zonne-energie. Dat doet hij tijdens zijn Daltonuren: uren waarin je óf je huiswerk kunt maken, óf kunt werken aan een project. ‘Met elk elektriciteitsdraadje kan energie verloren gaan. Dat snap ik nu’, zegt Milo. Hij ontdekte bovendien hoe krachtig de zon is: ‘Als je de accu oplaadt via het stopcontact duurt dat best lang. Toen we de accu direct aansloten op goede zonnepanelen ging dat veel sneller.’

Je moet blijven rekenen

Docent en hoofdconciërge Huib van Maanen vult aan. ‘Je start de race met twee volle accu’s. Tijdens de race kun je die bijladen met energie van de panelen. Je moet weten hoe ver je daarmee komt. Je kunt niet vol gas van start gaan, je moet heel bewust varen. En je moet blijven rekenen.’

Maar de eerste uitdaging is om hem werkend te krijgen, besluit Milo lachend, en ‘dat is nog best ingewikkeld.’

Wil jij ook genieten van zonne-energie?

Ook jij kunt voordeel halen uit de zon. Leg zonnepanelen op je dak of doe mee aan een groot zonnedak bij jou in de buurt. Gemeente Amsterdam helpt jou hier graag bij. De Duurzame Wegwijzer geeft een overzicht van de mogelijkheden.

Check de Duurzame Wegwijzer