Tips om energie te besparen

We proberen allemaal om minder energie te gebruiken. Dat kost minder geld en is ook nog eens beter voor het milieu. Maar nu de winter echt is begonnen is het lastig om ons energie-dieet vol te houden. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Besparen met je cv-ketel

De temperatuur op 60 graden zetten scheelt op jaarbasis zo’n 140 euro. Op www.zetmop60.nl kan je lezen hoe je dit doet bij jouw cv-ketel.

Korter douchen

Douche niet langer dan 5 minuten. Hiermee kan je op jaarbasis al zo’n 140 euro besparen.

Sluit de gordijnen

Als je de gordijnen sluit houd je de warmte binnen. Zorg dat je gordijnen niet over de radiatoren vallen, anders blijft de warmte toch nog achter het gordijn hangen.

Zet het raam open

Ventileer je huis elke dag 5 minuten. Dat klinkt koud en onlogisch maar door goed te luchten zorg je voor frisse, schone lucht in huis.

Trek de stekker eruit

Trek de stekker uit apparaten die je niet gebruikt. En haal altijd je opladers uit het stopcontact als je apparaat is opgeladen: erin laten zitten kost veel stroom en is ook nog eens brandgevaarlijk.

Besparen met de verwarming

Zet de verwarming als je thuis bent op 19 graden en 15 graden als je weggaat of als je naar bed gaat. Draai de radiatoren uit in ruimtes waar je niet bent. Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17, anders duurt het opwarmen te lang. Hiermee kan je op jaarbasis tot zo’n 2.000 euro besparen.

Anders wassen

Doe je wasmachine vol, gebruik de eco stand en was zoveel mogelijk op 30 graden. En droog de was op een wasrek of buiten aan de waslijn. De droger is een echte energieslurper.

Gebruik een waterkoker

Gebruik een waterkoker in plaats van het gasfornuis als je warm water nodig hebt.