Daling energierekening ASV Arsenal door duurzame maatregelen

Nadat ASV Arsenal in 2011 geleden een nieuw clubhuis had betrokken, bleek de energierekening toch nog hoog uit te vallen. Hoe zorg je ervoor dat je deze met enige investeringen naar beneden krijgt? Bert van de Rotte, voorzitter van ASV Arsenal, vertelt hoe zij dit hebben aangepakt.

Bert van de Rotte: "Het nieuwe clubhuis had veel verbeteringen ten opzichte van het oude clubhuis, maar alsnog was er sprake van energieverlies. Wij hebben aangeklopt bij Klimaatroute, vervolgens hebben zij een scan op ons complex uitgevoerd. Daaruit bleek welke mogelijkheden wij hadden tot verduurzaming. In het gebouw stonden een paar oude vrieskisten en buiten vrat de veldverlichting veel kilowatturen."

Hoe zijn jullie met het advies aan de slag gegaan?

"Vlak na de scan zijn wij in contact gekomen met onze buurman Coöperatie Zuiderlicht," vertelt Bert. "Zij hebben met behulp van het Duurzaamheidsfonds van de Gemeente Amsterdam de zonnepanelen op ons dak gefinancierd. In totaal hebben wij daardoor nu 178 zonnepanelen op het dak liggen. Goed voor 31.500 kWh per jaar. De installatie zal tijdens zijn volledige levensduur zo’n 500.000 kg CO2-uitstoot besparen. Ook is de veldverlichting aangepast naar LED-verlichting. Dat leverde direct een besparing van 50% in energieverbruik op. De oude vrieskisten vervangen levert ook een enorme besparing op."

Zuiderlicht voor sportverenigingen

Zelf energie opwekken op het dak van je clubgebouw? Dat willen meer sportverenigingen. Maar waar haal je het geld en de kennis vandaan? Energiecoöperatie Zuiderlicht heeft Arsenal geholpen bij dit proces en hen hierbij taken uit handen genomen. Bij Zuiderlicht kunnen de leden van de vereniging zelf mee investeren en profiteren van de groene elektriciteit die de zonnepanelen opwekken. Samen met de buren en andere geïnteresseerden kunnen ze geld lenen aan de coöperatie en krijgen ze daar naar verwachting jaarlijks 2% tot 5% rente over. Na 10 jaar komt de lening weer vrij.

Door het nemen van duurzame maatregelen heeft Arsenal de energierekening zien dalen. Voor de clubkas is dat mooi meegenomen. Maar minstens zo belangrijk vindt Bert van de Rotte, dat je een voorbeeld geeft: "Je kunt laten zien dat het ook anders kan, door zo min mogelijk gebruik te maken van fossiele brandstoffen en door wat je nodig hebt grotendeels zelf op te wekken."

Wil je je sportclub verduurzamen?

Als sportverenigingen kun je vaak veel geld en energie besparen door bijvoorbeeld je clubhuis te verduurzamen. Dat is goed voor de clubkas én het milieu. Op Amsterdam.nl vind je advies en financiering. Van gratis energiescan tot het Schipholfonds.

Bekijk de mogelijkheden op Amsterdam.nl