Zuiderlicht brengt een zonne-beweging op gang in Amsterdam

Al sinds 2014 timmert energiecoöperatie Zuiderlicht hard aan de weg, of eigenlijk aan de Amsterdamse daken. In vijf jaar tijd realiseerde de coöperatie al elf projecten.

Samen met leden en dakeigenaren legde Zuiderlicht zonnepanelen op scholen, sportverenigingen, VVE’s en gemeentelijke daken. In 2019 tekende Zuiderlicht, samen met Janszon, een contract met de gemeente, voor het plaatsen van zonnepanelen op 15 gemeentelijke daken.

Unieke aanpak met postcoderoosregeling

Meestal is de stroom die Zuiderlicht opwekt voor de gebruikers van het gebouw. Maar sinds kort werkt Zuiderlicht ook met de zogenaamde postcoderoosregeling. Dat doet ze op een eigen wijze: opdat echt iedereen aan de energietransitie kan meedoen. Of je nu een dak hebt, of niet. Of je geld op de bank hebt, of niet. Want lang niet elke Amsterdammer kan mee investeren in zonnepanelen.

Normaal gesproken kun je stroom van een zonnepaneel afnemen als je erin mee investeert, maar bij Zuiderlicht kun je of mee investeren of afnemer zijn van de stroom. Dat kan dus los van elkaar, ook je niet de middelen hebt om te investeren. Je krijgt dan een kleine korting op je energierekening en je draagt net zo hard bij aan de energietransitie van onze stad.


Foto: Copyright Zuiderlicht

Wil jij ook genieten van zonne-energie?

Ook jij kunt voordeel halen uit de zon. Leg zonnepanelen op je dak of doe mee aan een groot zonnedak bij jou in de buurt. Gemeente Amsterdam helpt jou hier graag bij. Ontvang nu in een paar stappen persoonlijk advies voor zonnepanelen.

Ga naar Zon Zonder Zorgen