Energiecoöperatie Zuiderlicht brengt een zonne-beweging op gang in Amsterdam

Al sinds 2014 timmert energiecoöperatie Zuiderlicht hard aan de weg, of eigenlijk aan de Amsterdamse daken. In enkele jaren tijd realiseerde de coöperatie al vele projecten.

Samen met leden en dakeigenaren legt Zuiderlicht zonnepanelen op scholen, sportverenigingen, VvE’s en gemeentelijke daken. In 2019 tekende Zuiderlicht, samen met Janszon, een contract met de gemeente Amsterdam voor het plaatsen van zonnepanelen op 15 gemeentelijke daken.

Ook zonder eigen dak een zonnepaneel

Een aantal zonnedaken, waaronder het dak van de Geert Groote School waar de bovenstaande foto is gemaakt, leveren stroom aan omwonenden. Hierdoor kan iedereen eigen, schone, betaalbare energie opwekken. Dat is een mooie oplossing want voor wie in de stad woont is zelf energie opwekken nog niet zo eenvoudig.

Veel bewoners hebben geen eigen dak of het dak wordt gedeeld met buren. Tegelijkertijd zijn er lege daken genoeg. Voor eigenaren van grote daken zijn zonnepanelen vaak geen prioriteit. Het is veel gedoe, en kostbaar. Zuiderlicht koppelt de daklozen aan de dakeigenaren. Een dakeigenaar krijgt gratis zonnepanelen op het dak. De Amsterdammers zonder dak kunnen daardoor toch, ergens in de buurt, een eigen zonnepaneel neerleggen.

Unieke aanpak - iedereen kan meedoen

Zuiderlicht werkt bij de meeste projecten met de zogenaamde SDE-regeling (subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie), maar dat kan niet op daken met een kleinverbruikaansluiting. Dan maken ze gebruik van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking, maar op hun eigen manier. Opdat echt iedereen aan de energietransitie kan meedoen. Of je geld op de bank hebt, of niet. Want lang niet elke Amsterdammer kan mee investeren in zonnepanelen.

Normaal gesproken kun je stroom van een zonnepaneel afnemen als je erin mee investeert, maar bij Zuiderlicht kun je of mee investeren of afnemer zijn van de stroom. Dat kan dus los van elkaar, ook je niet de middelen hebt om te investeren. Je krijgt dan een kleine korting op je energierekening en je draagt net zo hard bij aan de energietransitie van onze stad.

Meer lezen

Foto: Copyright Zuiderlicht

Wil jij ook genieten van zonne-energie?

Ook jij kunt voordeel halen uit de zon. Leg zonnepanelen op je dak of doe mee aan een groot zonnedak bij jou in de buurt. Gemeente Amsterdam helpt jou hier graag bij. De Duurzame Wegwijzer geeft een overzicht van de mogelijkheden.

Check de Duurzame Wegwijzer