De Cyberbank: circulaire ‘voedselbank’ voor laptops

De Cyberbank is een soort voedselbank, alleen dan voor laptops en digitale ondersteuning. Organisaties en particulieren kunnen hier hun oude laptops doneren. Deze worden vervolgens opgeknapt door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt voor stadspashouders met een laag inkomen. De Cyberbank is een oplossing met grote sociale, economische én ecologische impact.

Digitale afvalberg

De omloop in nieuwe apparaten is hoog, de digitale afvalberg groeit en groeit. In dit tempo is de ICT binnenkort de meest vervuilende sector ter wereld. Veel bedrijven schaffen elke paar jaar nieuwe hardware aan. Ook particulieren hebben ergens in een la vaak nog wel een oude computer liggen die zo een nieuwe bestemming krijgt. De Cyberbank zorgt dat deze laptops nog een tweede leven krijgen bij mensen die dit goed kunnen gebruiken.

Laptop inleveren

Wil jij als organisatie gebruikte laptops en computers doneren aan de Cyberbank? Informatie over de inzameling van gebruikte laptops vind je op decyberbank.nl. Check daar eerst wat de eisen zijn.

Digitale gelijkheid

Het aanbod van laptops voor stadspashouders via de Cyberbank gaat digitale en sociale ongelijkheid tegen. Naar schattingen kunnen 2.5 tot 4 miljoen burgers in Nederland niet of moeilijk meekomen in de digitale wereld. Binnen Amsterdam geeft 13 % (2020) aan dat dat zij niet (goed) overweg kunnen met digitale apparaten. Binnen de Amsterdamse minima is dat een kwart. De voornaamste redenen hiervoor zijn dat zij geen digitale apparatuur in hun bezit hebben en dat de apparatuur die zij bezitten verouderd is.

Ook draagt het bij aan meer werkgelegenheid en arbeidsparticipatie door de inzet van jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt die de apparaten klaar maken voor een tweede leven.

Laptop aanvragen

Heb jij een Stadspas met groene stip en wil jij een opgeknapte laptop bij de Cyberbank aanvragen? Hiervoor kun je terecht op decyberbank.nl. Begin 2022 zijn de eerste laptops beschikbaar. Bij Cybersnoek op het Timorplein 22 worden de laptops uitgegeven. Hier kunnen ook alle Amsterdammers terecht met digitale hulpvragen. Je krijgt er gratis ondersteuning en bij de open inloop maak je gebruik van snel internet en een printer.

De gemeente Amsterdam is partner van initiatiefnemer Cybersoek, een platform in Amsterdam voor digitale zelfredzaamheid door ondersteuning en educatie.