De Petruskerk: een historisch gebouw dat zijn tijd ver vooruit is

Voor Stichting Behoud Petruskerk is energiebesparing al jaren een hot topic.

Net buiten het Westerpark, en omringd door hoge kantoren en de Teleport, staat de Petruskerk. Deze kerk werd in 1450 gebouwd in een dorpje dat toen nog Sloterdijk heette. Vandaag de dag is het nog altijd een idyllische locatie. En hoewel de kerk al aardig op leeftijd is, gaat hij nog prima mee met zijn tijd. Zeker op het gebied van duurzaamheid. Stichting Behoud Petruskerk liet in 1992 al vloerverwarming aanleggen in de kerk. “Ik werd voor gek verklaard daar geld aan uit te geven. Nu blijkt dat ik ver op de tijd vooruit liep,” vertelt de stichtingvoorzitter.

Zijaanzicht St. Petruskerk met op het dak een bouwvakkers aan het werk.
Aanleg van 27 zonnepanelen op het dak van de Petruskerk

Ledverlichting en zonnepanelen

De verduurzaming is nog steeds aan de gang. Zo heeft de kerk alleen nog ledverlichting en werd tijdens een restauratie de kap volledig geïsoleerd. In het voorjaar van 2020 zijn 27 zonnepanelen geïnstalleerd. Deze bevinden zich op het platte gedeelte van het kerkdak, waardoor deze uit het zicht zijn.

Raamisolatie en warmte- en koudeopslag

Alle ramen zijn voorzien van achterzetramen aan de binnenzijde (behalve de houten opzetprofielen, die de metalen bevestiging moet afdekken). De kozijnen van de glas-in-loodramen op de oostzijde zijn opnieuw geschilderd en krijgen voorzetramen.

Plan van aanpak warmte-koudeopslag

In opdracht van de Stichting is er door een gespecialiseerd architectenbureau in 2021 een plan van aanpak gemaakt voor warmte- en koudeopslag voor de Petruskerk. "De gemeente heeft de ontvangst van ons plan bevestigd en zal een mogelijke subsidie gaan bespreken. De hele investering zal zo tussen de € 80.000 - € 100.000 gaan kosten. Behalve een warmte- koudeopslag in de bodem zal ook de luchtbehandeling aangepakt moeten worden in de kerk zelf", aldus de stichtingvoorzitter.

Duurzame gedenkstenen

"Wij lopen al een eind vooruit op de nieuwe regels die nu wegens
duurzaamheid gesteld worden aan gedenkstenen. Meerdere partijen hebben besloten om geen granieten of andere steensoorten uit verre landen te gaan gebruiken. In de voorschriften voor gedenktekens van de Petruskerk staat al vermeld dat het steenwerk dient te worden vervaardigd in hardsteen. Dit gaat om hardsteen dat uit België of Duitsland komt. Deze regel is in overleg met Monumentenzorg destijds opgesteld in verband met het historisch karakter van het kerkhof", aldus de stichtingvoorzitter.

Meer lezen

Wil jij slim verduurzamen?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Ook jij kunt iets doen. Met de Duurzame Wegwijzer krijg jij binnen 1 minuut een persoonlijk overzicht van de duurzame stappen die jij kan zetten en hoe je dit kan financieren.
Start de Duurzame Wegwijzer