De Petruskerk: een historisch gebouw dat zijn tijd ver vooruit is

Voor Stichting Behoud Petruskerk is energiebesparing al jaren een hot topic.

Net buiten het Westerpark, en omringd door hoge kantoren en de Teleport, staat de Petruskerk. Deze kerk werd in 1450 gebouwd in een dorpje dat toen nog Sloterdijk heette. Vandaag de dag is het nog altijd een idyllische locatie. En hoewel de kerk al aardig op leeftijd is, gaat hij nog prima mee met zijn tijd. Zeker op het gebied van duurzaamheid. Stichting Behoud Petruskerk liet in 1992 al vloerverwarming aanleggen in de kerk. “Ik werd voor gek verklaard daar geld aan uit te geven. Nu blijkt dat ik ver op de tijd vooruit liep,” vertelt de stichtingvoorzitter.

Aanleg van 27 zonnepanelen op het dak van de St. Petruskerk
Aanleg van 27 zonnepanelen op het dak van de St. Petruskerk

Ledverlichting en zonnepanelen

De verduurzaming is nog steeds aan de gang. Zo heeft de kerk alleen nog ledverlichting en werd tijdens een restauratie de kap volledig geïsoleerd. In het voorjaar van 2020 zijn 27 zonnepanelen geïnstalleerd. Deze bevinden zich op het platte gedeelte van het kerkdak, waardoor deze uit het zicht zijn.

Zonnepanelen op dak van Sint Petruskerk in Amsterdam West

Luchtafzuiging en voorzetramen

Ook ziet de stichtingvoorzitter graag dat de luchtafzuiging van de huidige installatie ingezet wordt als warmtevoorziening. Een monumentenadviseur raadde ook aan om de ramen aan de binnenzijde te isoleren met voorzetramen. Deze ideeën worden nu verder onderzocht door een architect.

Kerkhof Sint Petruskerk met omringende gebouwen

Meer lezen

Wil jij slim verduurzamen?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Ook jij kunt iets doen. Met de Duurzame Wegwijzer krijg jij binnen 1 minuut een persoonlijk overzicht van de duurzame stappen die jij kan zetten en hoe je dit kan financieren.
Start de Duurzame Wegwijzer