Oudste dame van Amsterdam verduurzaamt
De Petruskerk in Amsterdam is als een oude dame met veel botox en make-up. Het onderhoud kost bakken met geld. Met verduurzamende maatregelen zoals vloerverwarming, zonnepanelen en achterzetramen brengen Johan en Joke de Vries van de Stichting Behoud Petruskerk de energiekosten omlaag. Hoe ze dat doen, laten ze zien met hun tentoonstelling tijdens de Open Monumentendagen, op zaterdag 12 en zondag 13 september.
Een monument uit 1664 verduurzamen, dat is toch gekkenwerk?! Misschien een beetje. Het is een hoop werk en zeker niet gratis, maar dat het kan, bewijzen Johan en Joke met de Petruskerk.
De verduurzaming kost flink wat spaargeld, subsidies en bij elkaar gesprokkelde donaties, maar zegt gepensioneerd leraar Johan: ‘We doen het voor ons nageslacht, voor de natuur, het comfort van onze gasten en uit zuinigheid.’
Energierekening gehalveerd
Voorheen was de stichting voor het behoud van de kerk 1.000 euro per maand kwijt aan energielasten. Met een geïsoleerde kap, zonnepanelen, vloerverwarming en ledverlichting daalde dit bedrag al tot 500 euro. Komen daar achterzetramen voor dubbele beglazing en een warmtepomp bij, dan kunnen de kosten tot wel 200 euro dalen.
Door de verduurzaming gaan de onderhoudskosten ook enigszins omlaag. Niet heel veel – want zoals Johan zegt, de Petruskerk blijft een oude dame – maar wel iets. Door de isolatie blijft de kerk stabieler warm en ontstaan er minder snel scheuren.
Tips voor verduurzaming van monumenten
Hoe doe je dat nou, een monument of oud pand verduurzamen? Ten eerste: niet denken dat het niet kan. ‘Verduurzaming vraagt maatwerk’, zegt Ramon Pater van Archivolt Architecten, een bureau dat zich gespecialiseerd heeft in verduurzaming van monumenten.
Een tweede tip van de architect is, dat je eerst naar de jas van een gebouw kijkt en daarna pas naar de installaties. Eerst de wanden en het dak, daarna de verwarming en de ventilatie.
De belangrijkste tip van Johan is: sparen. ‘Hoe laag de rente nu ook staat, met lenen belast je je opvolgers.’
Tentoonstelling verduurzaming en Westpoort Warmte
Zien hoe de Petruskerk er tegenwoordig vanbinnen uitziet? Meer tips voor het verduurzamen van monumenten? Of geïnteresseerd in de aanleg van warmteleidingen in het Westerpark? Kom op zaterdag 12 of zondag 13 september naar de Petruskerk aan de Spaarndammerdijk 687.
Ja, je las het goed. De tentoonstelling in de Petruskerk komend weekend gaat niet alleen over de verduurzaming van monumenten. Je vindt er ook informatie en foto’s over de aanleg van de warmteleidingen in het Westerpark. Deze leidingen gaan de woningen van het Westerpark West en GWL-terrein van duurzame stadswarmte voorzien.
Maar de Petruskerk krijgt toch een warmtepomp? ‘Dat klopt’, zegt Johan. ‘De kerk kan niet worden aangesloten op de warmteleidingen, maar de stadswarmte is wel belangrijk voor de verduurzaming van Amsterdam. Daarom doen we dit samen, met Vattenfall en Archivolt.
Praktische informatie - coronaproof
De Petruskerk is zaterdag 12 en zondag 13 september geopend van 9.30 uur tot 16.00 uur. De tentoonstelling is coronaproof ingericht. Maar bij verkoudheid, hoesten en koorts: blijf thuis.