
De Amsterdamse Tuinkalender | Juli
Juli is de traditionele hooimaand: het gras werd gemaaid en gedroogd en daarna opgeslagen in een hooischuur. Juli is vernoemd naar Julius Ceasar die geboren werd in deze maand. Alles staat nu in bloei en de zon kan de aarde flink uitdrogen.
Vlindertelling

De populatie vlinders is nu ook op zijn grootst! In 2021 telden we maar liefst 107 702 vlinders in Nederland. Tel je mee? Het is niet alleen leuk om te zien dat deze vrolijke vliegers het uitstekend naar hun zin hebben in jouw tuin, je helpt ook mee aan onderzoek naar de vlinderpopulatie in Nederland. Lees op de website van De Vlinderstichting meer over de vlindertelling. We tellen van 15 tot 17 juli!
Mulch maken
De droogte ligt op de loer. Je kan mulch gebruiken rondom je planten zodat je minder hoeft te sproeien. Mulch is een laag waarmee je de grond bedekt. Gebruik compost, droge bladeren, houtsnippers of grasmaaisel, vermeng dit in een emmer en bedek de aarde ermee. Mulch absorbeert het vocht zodat je minder hoeft te gieteren en er minder vocht verdampt. Onkruid heeft ook minder kans als de bodem bedekt is.

Planten met groot blad moeten tijdens droog weer genoeg water krijgen. Het water loopt namelijk snel van de grote bladeren af en bereikt zo nauwelijks de grond.
Houd ook je kuipplanten goed in de gaten: ze drogen erg snel uit nu.
Sla camelia nooit over met water geven, de bloemknoppen voor het volgende jaar zijn in de maak.
En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: 's avonds is de beste tijd om water te geven: het water verdampt dan minder snel dan overdag.
Snoeien
Veel planten maken nieuwe bloemen aan, dus haal de oude verdroogde weg. Je kan ze in je mulch gebruiken. Maar pas op: gooi nooit oude rozenblaadjes in de mulch. Rozen zijn erg gevoelig voor schimmels en ziekten, dus als je de rotte blaadjes op andere planten gaat strooien kan je deze verspreiden.

Haal ook het blad weg dat tomaten uit de zon houdt. Anders worden ze niet rijp. Doe dit ook voor je druiven.
Heb je bieslook in de tuin? Knip de bieslook dan regelmatig tot de grond toe af. Binnen twee weken zijn de sprieten alweer net zo groot!
Ben jij een trotse blauweregen bezitter? Knip de jonge, lange, dunne scheuten dan terug tot op 15 cm van de stam.
Je Lavendel kan ook wel een kapbeurt gebruiken, snoei hem licht, dan loopt hij nog wat uit. In het voorjaar kan je hem flink uitdunnen. Snoei ook de Jasmijn, klimop en Salvia’s direct na de bloei.

Oogsten
Heb je al zaden geoogst en gezaaid? Van de judaspenning, sommige stokrozen en papaver kun je nu al zaadjes halen. Droog ze een paar weken en zaai ze dan voor volgend jaar.

Verzorgen
Geef de rozen deze maand nog een keer speciale rozenmest. En check regelmatig op bladluizen. Haal ze liever met een flinke waterstraal weg dan met spiritus en water. Ook kan je naast de roos salie of tijm zaaien, daar houden de groene plaaggeesten niet van. Je kan overwegen lieveheersbeestjes uit zetten te in je tuin. De larven kan je op marktplaats vinden. Zij smikkelen van bladluizen.
De Ooievaarsbek (Geranium) kan terug geknipt worden zodat deze opnieuw gaat bloeien.

Zet plantensteunen rond de planten of bindt de planten nog eens losjes vast aan stokken, ze zijn nu zo groot en zwaar dat ze anders door hun stelen zakken.
En is je vlier flink aan het uitdijen of zijn de takken van je pruimen of appelboom loodzwaar onder het gewicht van het aanzwellende fruit? Ondersteun de takken dan.
Heb je een compost hoop? Schep dan de compost regelmatig om, het zal wel behoorlijk rieken maar je versneld het composteringsproces ermee. En gooi er af en toe een emmer water overheen: die compost kan gevaarlijk heet worden nu.

Het grasveld
Het gras lijkt wel met duimlengtes per dag de aarde uit te schieten en je zou het liefst flink de grasmaaier erop loslaten. Doe dit niet! Als je het gras te kort maait kan het verbranden door de felle zon. Hou de sprietjes ongeveer 5 centimeter lang of langer. Je voorkomt hier bruine en gele vlekken mee én de kleine diertjes kunnen zich er lekker tussen verstoppen. De grasresten gebruik je natuurlijk als mulch.
Je houdt je gazonnetje ook lekker fris door er maandelijks wat mest op te strooien vlak voordat het gaat regenen: de mest wordt dan extra goed door de bodem opgenomen.
De Vijver
Zorg dat je vijver voldoende water heeft. Als er niet genoeg water in je vijver zit hebben je vissen te weinig zwemruimte. De watertemperatuur stijgt en daardoor hebben de vissen nu meer eten nodig. Je kan ze ook voeren met een paar regenwormen.
Ook zullen algen nu de kans krijgen flink te groeien. Verwijder ze met een schepnet.
Kikkers zijn dol op vijvers: als je een steen als "kikkerstijger" aan de zonnige kant van de vijver legt, komen kikkers en andere koudbloedige dieren zich dagelijks zonnebaden. Ook vlinders maken graag gebruik van zo'n warme steen aan het water.
Waterlelies moet je wegknippen als ze uitgebloeid zijn. De leliekever wil nog wel eens hierin gaan wonen en is een aanslag op je lelies.
Hitteplan
Zorg in ieder geval dat je regenton vol zit, hierdoor belast je de waterleidingen niet onnodig tijdens extreme droogte. Potplanten hebben veel water nodig tijdens de zomer; je moet ze bijna elke dag bijgieteren. Maak daarom voor jezelf de afweging: moet deze plant in een pot staan of kan die ook prima in de tuin?
Snoei nooit boven de 25 graden, dit is niet goed voor de plan ten. Dood hout mag je wel altijd wegknippen.

Vakantie
Koop geen planten vlak voor de vakantie. Vaak hebben ze extra water nodig. Zet een ped fles gevuld met water omgekeerd in de potgrond. En ga je echt lang weg, vraag dan je buren om je tuin af en toe te begieteren. Groen verbindt en maakt geliefd!