De Amsterdamse Tuinkalender | Juli

Juli: het is hoogzomer. De planten hebben het zwaar met de droogte. De aarde is keihard en neemt weinig water op. Gelukkig regent het af en toe hard. De geur na zo'n hoosbui heet petrichor en is de lucht die vrijkomt als de droge aarde in contact komt met water. Het is een typische Amsterdamse zomergeur, vermengd met lindenbloesem en hier en daar een vuilnisbak. Wat te doen in tuin of balkon?

Vlindertelling

Vlinder telling 2022 Gemeente Amsterdam

De populatie vlinders is nu ook op zijn grootst! In 2022 telden we maar liefst 107 702 vlinders in Nederland. Tel je mee? Het is niet alleen leuk om te zien dat deze vrolijke vliegers het uitstekend naar hun zin hebben in jouw tuin, je helpt ook mee aan onderzoek naar de vlinderpopulatie in Nederland. Lees op de website van De Vlinderstichting meer over de vlindertelling. We tellen van 5 tot 9 juli!

Mulch maken

Het is ontzettend droog! Je kan mulch gebruiken rondom je planten zodat je minder hoeft te sproeien. Mulch is een laag waarmee je de grond bedekt. Gebruik compost, droge bladeren, houtsnippers of grasmaaisel, vermeng dit in een emmer en bedek de aarde ermee. Mulch absorbeert het vocht zodat je minder hoeft te gieteren en er minder vocht verdampt. Onkruid heeft ook minder kans als de bodem bedekt is.

Mulch tussen planten juli gemeente Amsterdam WiekeBraat
Mulch tussen planten

Water geven

Probeer zoveel mogelijk water op te slaan in een ton en zet emmers neer als je weet dat het gaat regenen.

Veel planten kunnen best tegen een beetje droogte en moeten er ook aan wennen. Ze zullen dieper wortelen op zoek naar vocht. Als je planten slap hangen geef ze dan vooral water.

Planten met groot blad moeten tijdens droog weer genoeg water krijgen. Het water loopt namelijk snel van de grote bladeren af en bereikt zo nauwelijks de grond.
Houd potplanten goed in de gaten: ze drogen erg snel uit.
Sla camelia nooit over met water geven, de bloemknoppen voor het volgende jaar zijn in de maak.
Het beste is om 's avonds water te geven: het water verdampt dan minder snel dan overdag, maar verwen ze niet teveel!

Snoeien

Veel planten maken nieuwe bloemen aan, dus haal de oude verdroogde weg. Je kan ze in je mulch gebruiken. Maar pas op: gooi nooit oude rozenblaadjes in de mulch. Rozen zijn erg gevoelig voor schimmels en ziekten, dus als je de rotte blaadjes op andere planten gaat strooien kan je deze verspreiden.

Juli: sommige planten kan je al oogsten

Haal ook het blad weg dat tomaten uit de zon houdt. Anders worden ze niet rijp. Doe dit ook voor je druiven.
Heb je bieslook in de tuin? Knip de bieslook dan regelmatig tot de grond toe af. Binnen twee weken zijn de sprieten alweer net zo groot!
Ben jij een trotse blauweregen bezitter? Knip de jonge, lange, dunne scheuten dan terug tot op 15 cm van de stam.
Je Lavendel kan ook wel een kapbeurt gebruiken, snoei hem licht, dan loopt hij nog wat uit. In het voorjaar kan je hem flink uitdunnen. Snoei ook de Jasmijn, klimop en Salvia’s direct na de bloei.

Judaspenning zaden tuinkalender juli wbraat Gemeente Amsterdam
Judaspenning zaden


Oogsten

Heb je al zaden geoogst en gezaaid? Van de judaspenning, sommige stokrozen en papaver kun je nu al zaadjes halen. Droog ze een paar weken en zaai ze dan voor volgend jaar.

Stokroos in Amsterdam Juli Wieke Braat Gemeente Amsterdam
De eerste stokrozen zijn er al

Verzorgen

Geef de rozen deze maand nog een keer speciale rozenmest. En check regelmatig op bladluizen. Haal ze liever met een flinke waterstraal weg dan met spiritus en water. Ook kan je naast de roos salie of tijm zaaien, daar houden de groene plaaggeesten niet van. Je kan overwegen lieveheersbeestjes uit zetten te in je tuin. De larven kan je op marktplaats vinden. Zij smikkelen van bladluizen.

De Ooievaarsbek (Geranium) kan terug geknipt worden zodat deze opnieuw gaat bloeien.

Zet plantensteunen rond de planten of bindt de planten nog eens losjes vast aan stokken, ze zijn nu zo groot en zwaar dat ze anders door hun stelen zakken.
En is je vlier flink aan het uitdijen of zijn de takken van je pruimen of appelboom loodzwaar onder het gewicht van het aanzwellende fruit? Ondersteun de takken dan.

Tuin in DriemondHeb je een compost hoop? Schep dan de compost regelmatig om, het zal wel behoorlijk rieken maar je versneld het composteringsproces ermee. En gooi er af en toe een emmer water overheen: die compost kan gevaarlijk heet worden nu.

Tuin muur Amsterdam Wieke Braat
Ommuurde tuin in Oost

Het grasveld

Het gras lijkt wel met centimeters per dag te groeien en je zou het liefst flink de grasmaaier erop loslaten. Doe dit niet! Als je het gras te kort maait kan het verbranden door de felle zon en dan groeit het daarna helemaal niet meer. Hou de sprietjes ongeveer 5 centimeter lang en liefst ook langer. Je voorkomt hier bruine en gele vlekken mee én de kleine diertjes kunnen zich er lekker tussen verstoppen. De grasresten gebruik je natuurlijk als mulch.
Je houdt je gazonnetje ook lekker fris door er maandelijks wat mest op te strooien vlak voordat het gaat regenen: de mest wordt dan extra goed door de bodem opgenomen.

De Vijver

Zorg dat je vijver voldoende water heeft. Als er niet genoeg water in je vijver zit hebben je vissen te weinig zwemruimte. De watertemperatuur stijgt en daardoor hebben de vissen nu meer eten nodig. Je kan ze ook voeren met een paar regenwormen.
Ook zullen algen nu de kans krijgen flink te groeien. Verwijder ze met een schepnet.
Kikkers zijn dol op vijvers: als je een steen als "kikkerstijger" aan de zonnige kant van de vijver legt, komen kikkers en andere koudbloedige dieren zich dagelijks zonnebaden. Ook vlinders maken graag gebruik van zo'n warme steen aan het water.
Waterlelies moet je wegknippen als ze uitgebloeid zijn. De leliekever wil nog wel eens hierin gaan wonen en is een aanslag op je lelies.

Hitteplan

Zorg in ieder geval dat je regenton vol zit, hierdoor belast je de waterleidingen niet onnodig tijdens extreme droogte. Potplanten hebben veel water nodig tijdens de zomer; je moet ze bijna elke dag bijgieteren. Maak daarom voor jezelf de afweging: moet deze plant in een pot staan of kan die ook prima in de tuin?
Snoei nooit boven de 25 graden, dit is niet goed voor de plan ten. Dood hout mag je wel altijd wegknippen.

Emmer tussen planten en Lavendel Wieke Braat
Emmer tussen de lavendel en andere potplanten

Vakantie

Koop geen planten vlak voor de vakantie. Vaak hebben ze extra water nodig. Zet een ped fles gevuld met water omgekeerd in de potgrond. En ga je echt lang weg, vraag dan je buren om je tuin af en toe te begieteren. Groen verbindt en maakt geliefd!