De Amsterdamse Tuinkalender | Juni

Het is midzomer, we zijn op de helft van het jaar en je tuin ziet er schitterend uit. Wat moet je doen om nog lang van alle zomerkleuren te genieten? In de tuinkalender van juni geven we je typische zomertips.

Snoeien

Midzomer groeien de meeste planten op zijn hardst. Rondom de zonnewende kan je de vaste planten in je tuin daarom snoeien, dan gaan ze nog een keer bloeien.

Rozenstruik in de buurttuin van het Makassarplein

Dit kan bij de Ooievaarsbek, Vrouwenmantel, Ridderspoor en Kattenkruid. Geef ze een klein beetje biologische mest, dat absorbeert het water beter. Ook bloeien de planten dan weer mooi. Knip ook uitgebloeide rozen weg. Gooi de rozen niet op de composthoop: rozen zijn gevoelig voor infecties en die wil je niet in je compost hebben!

TuinkalenderMarieHofkerWiekeBraatGemeenteAmsterdam bessen
De vlierbessen zijn aan het rijpen.

Heb je fruitbomen in je tuin staan? Dun deze een beetje uit, zodat de voeding en energie van de boom naar de goede vruchten gaan en niet naar de slechte. Zielig? Nee, want je krijgt er een betere oogst van.

Snoei de hagen en buxus voor 21 juni in vorm. Voor de langste dag groeien planten het hardst, door ze nu in model te knippen, kan je nog lang van de volmaakte vorm genieten. Je stadstuin is zo net een kasteeltuin in Frankrijk!

TuinkalenderMarieHofkerWiekeBraatGemeenteAmsterdam Vrouwenmantel
De vrouwenmantel ligt na een regenbui vol met kabouterparels

Water geven

Het is droog en het waait. Dus je zal zo nu en dan water bij moeten geven om je tuin mooi te houden. Doe dit in de avond, want als de zon nog schijnt verdampt het water teveel en je plantjes kunnen verbranden. En loopt het water snel weg? Bouw dan een “dijkje” zodat het water bij de plant blijft.

TuinkalenderMarieHofker WiekeBraat GemeenteAmsterdam kleurige bloemen
Veel kleurige bloemen in de Marie Hofker tuin in Duivendrecht

Je kan ook tussen de planten houtsnippers of cacao doppen neerleggen zodat het water beter blijft liggen.

Tuin met boomschors

De Nederlandse zomer staat bekend om zijn hoosbuien. Zet een regenton neer of lege emmers en potten zodat je het water kan opvangen en kan gebruiken bij droogte. Dat scheelt weer kostbaar leidingwater en ontlast het riool ten tijde van de hoosbui. Je kan een regenton makkelijk zelf maken. In dit filmpje kan je zien hoe je zelf een regenton maakt.

Onkruid “heldhaftige planten”

Op de prestigieuze tuinbeurs “the Chelsea Flower Show” werden onkruid heldhaftige planten genoemd omdat ze ijzersterk zijn en door hun eeuwenoude bestaan vaak de biodiversiteit extra stimuleren. En daarnaast werden de esthetische waarden van onkruid benadrukt! Een revolutie in de tuin dus.

Lange tijd was onkruid hetgeen de tuinliefhebber moest verdelgen. Maar daar komt verandering in, want de aanwezigheid van onkruid is een teken dat de grond voedzaam is.

Tuin met veel onkruid én tuinplanten

Wees dus spaarzaam met het weghalen ervan; kleine diertjes kunnen zich er uitstekend in verstoppen! En onkruid houdt ook regenwater vast.
Hetzelfde geldt voor gras: een gekortwiekt gazon ziet er proper uit: maar de dieren vinden wat langer heerlijk, dan kunnen ze zich er lekker verstoppen.

Kleine klusjes

Heb je een vijver? Schep dan het kroos eruit. Verder hoef je niks aan de vijver te doen, het systeem houdt zichzelf in stand.

Wilde tuin met pergola in Oost


Zet een diep bord of schaal met water neer, de vogels nemen nu ook graag een bad!

Je kan ook de vaste planten die in het voorjaar bloeiden vermeerderen, dan heb je volgend jaar meer.

TuinkalenderMarieHofkerWiekeBraatGemeenteAmsterdam geheimzinnige tuin
Hoge grassen in de Marie Hofker tuin in Duivendrecht

Plant nu geen nieuwe planten. Het is te warm ervoor. Dit kan je weer in het najaar doen. Je kan wel zomer bollen zaaien: dat zijn dahlia’s, lelies en gladiolen. Ze zullen je tuin in Augustus nog even goed laten stralen. Ook twee jarige planten kan je nu zaaien. Denk hierbij aan Stokrozen, Margrieten, Lavendel en Judaspenning op zonnige plekken. En in de schaduw zaai je Vergeet-mij-nietjes of Akelei. De Akelei doet het doorgaans 3 of 4 jaar.

Geveltuin

De geveltuin is vaak gevoelig voor uitdroging omdat het op straat heter is en omdat de bak vaak gedeeltelijk gevuld is met zand. Begieter dus genoeg. Je kan ook een ped-fles gevuld met regenwater omgedraaid naast je roos of vlinderstruik zetten. Ook handig als je een weekje op vakantie gaat!

Simpele Geveltuin Gemeente Amsterdam
Straattuin met vijg en fluweelboom naast een picknicktafel in Amsterdam Oost