De Torteltuin duurzaam en betaalbaar woningcomplex op Centrumeiland

‘De Amsterdamse huizenmarkt moet uniek en betaalbaar zijn’, met dat streven vormen een groep jonge Amsterdammers de wooncoöperatie de Torteltuin. Zij zijn bezig met een optie op een kavel en hopen hun duurzame-wooncomplex met 40 huurwoningen in 2023 te bouwen.

De Torteltuin

De duurzame nieuwbouwwijk Centrumeiland op IJburg is een plek voor pioniers. Een plek waar de Torteltuin goed past, want de ambitieuze wooncoöperatie wil een evenwichtige, duurzame manier van leven in de praktijk te brengen. Een manier van leven waarbij de samenwerking met de natuur en met elkaar centraal staat. ‘Wonen in een wooncoöperatie geeft ons de mogelijkheid om elke dag samen te werken aan onze duurzaamheidsprincipes. We delen de leefruimte, grondstoffen, energie, voedsel en voorzieningen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen’, aldus de Torteltuin.

Een wooncoöperatie

Een wooncoöperatie is een vorm van collectief wonen en collectief eigenaarschap. Bewoners bepalen samen hoe zij als vereniging hun gebouw beheren. Zij vormen een woongemeenschap die zelf beslist hoeveel ze met elkaar deelt. Dat varieert van bijvoorbeeld een gemeenschappelijke tuin tot een gezamenlijk huishouden of van gemeenschappelijk ingekochte zorg tot een gezamenlijke opvang van kinderen.

Centrumeiland

De kavel die De Torteltuin op Centrumeiland in optie kreeg, biedt ruimte voor 40 wooneenheden en bevindt zich om de hoek bij de duurzame wooncoöperatie De Warren. ‘Dat we een optie hebben, betekent niet dat we meteen kunnen gaan bouwen. De komende maanden gaan we gezamenlijk ontwerpen en schetsen ontwikkelen het gebouw. Deze moeten financieel haalbaar zijn en goedgekeurd worden door de gemeente’, aldus de Torteltuin.

Om het project te verwerkelijken, wint de Torteltuin adviezen in over financiële en juridische haalbaarheid en maken ze gebruik van subsidies en verschillende financieringsvormen zoals bancair, fondsen en crowdfunding.

Wooncoöperaties in Amsterdam

In Duitsland en Zwitserland wordt deze vorm wooncoöperaties veel gebruikt om de vastgoedmarkt te ontstressen en gezonder te maken. Ook de gemeente Amsterdam zet zich in voor deze vorm van wonen. Wil jij hier meer over weten of ben jij benieuwd hoe je zelf een coöperatie opricht? Op amsterdam.nl vind je meer informatie over wooncoöperaties in Amsterdam.

Benieuwd naar de mogelijkheden om als bewonerscollectief in Amsterdam te verduurzamen?

De Duurzame Wegwijzer geeft een overzicht van de duurzame stappen die jullie kunnen zetten en hoe jullie dit kunnen financieren.

Ga naar de Duurzame Wegwijzer