Duurzame warmtebron voor ARTIS, KIT, OLVG en gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam, ARTIS, KIT, OLVG en De Groene Grachten gaan samen op zoek naar duurzame warmtebronnen voor 60 gebouwen in de Plantagebuurt en bij het Oosterpark.

Lokale duurzame warmte

In een open innovatietraject gaan de partijen de mogelijkheden onderzoeken van bijvoorbeeld geothermie of aquathermie als warmtebron voor de 60 grotendeels monumentale panden.

Gezamenlijk opwekken en uitwisselen van energie

Jaarlijks verbruiken die gebouwen nu nog zo’n 120.000 Gigajoule aan warmte. Dit staat gelijk aan het verwarmen van zo’n 3.800 Amsterdamse monumentale appartementen. Door het gezamenlijk opwekken en uitwisselen van energie gaan de partijen op grote schaal bijdragen aan de omslag naar schone energie in de buurt.

Monumentale gebouwen

De gebouwen die de komende tien jaar overstappen op duurzame energiebronnen zijn de gebouwen van ARTIS, twee kantoorpanden van Gemeentelijk Vastgoed (de GGD en de Voormalige Stadstimmertuin), het KIT Royal Tropical Institute en het OLVG locatie Oost.

Aangesloten partijen

ARTIS, De Groene Grachten, KIT Royal Tropical Institute en het OLVG locatie Oost.

Op 10 september 2019 was het startschot voor de bijzondere samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, ARTIS, KIT, OLVG en De Groene Grachten.